EC: френската телеком такса e “незаконна”

 

Европейската комисия инициира наказателна процедура срещу Франция заради така наречената „телеком такса“ за операторите.

За да компенсира намаляването на рекламите в обществената телевизия, Франция въведе специфична такса върху оборота на телеком операторите, свързана с лицензите за предоставяне на телеком услуги (вкл. интернет и мобилни телефонни услуги). Според Еврокомисията, подобна такса представлява административна тежест, която е несъвместима с европейския закон.
"Няколко пъти съм изразявала съмнение относно „телеком таксата“, – коментира Вивиан Рединг, член на ЕК, отговорен за информационното общество и медиите. Според нея тревожно е не само това, че се налага извънредна административна тежест, която е несъвместима с европейските правила, но е и препятствие пред един сектор на икономиката, който е двигател на икономическия растеж. „Нещо повече, има голяма вероятност тази тежест да бъде прехвърлена към крайните клиенти и това ще се случи във време, когато се опитваме да намалим цените и сметките чрез редуциране на цените за терминиране на разговори, преноса на данни и роуминга при текстовите съобщения“.
Френският закон, налагащ телеком таксата, бе въведен през март 2009 г. Той касае новите услуги за публична телевизия и края на рекламите в обществената телевизия, затова въвежда такса върху оборота на телеком операторите, така че ад компенсира загубата на приход от реклама в обществената телевизия. Годишните приходи от новата такса се изчисляват на около 400 милиона евро.


 

Коментар