Хакерите вече са в електроцентралата


54% от шефовете по сигурността на компании за преработка на петрол и природен газ, електроцентрали и други критични заводи за енергия вече са претърпели мащабни атаки от организирани престъпни мрежи или терористи, според доклад на McAfee и Центъра за стратегически и международни проучвания, изготвен за Световния икономически форум. Общо 600 такива специалисти са били интервюирани за проучването.

37 процента са посочили, че сигурността се е влошила през последната една година. Явлението се отдава на икономическата криза и свитите корпоративни бюджети, предаде GreenTech.bg.

Намаленията на разходите за ИТ сигурност са били осезаема стъпка в повечето компании за преработка на петрол и газ. Около 40% от шефовете по сигурността посочват, че очакват да им се случи голям инцидент в областта на сигурността през следващата една година. Средната загуба от нефункционирането на „пробитите“ системи коства по 6,3 милиона долара на ден.

45% от анкетираните посочват, че регионалните и местните власти са способни да предотвратят атаките.

Изводите от това проучване следва да се приемат с едно наум, коментира Greentechmedia.com. Компаниите, които създават решения за сигурност, имат склонност леко да преувеличават, за да алармират за потенциалните опасности.

По-интересното е, че авторите на пробивите не са кои да е: в повечето случаи виртуалният взлом е дело на организирана престъпна група или геополитически враг. Според анализатори в областта, не са малко ютилити компаниите, по чиито сървъри са били намирани програми, създадени от „повече от не много приятелски настроени“ противници на национално равнище.

Според Greentechmedia.com, зелената вълна ще донесе голям бизнес успех на доставчици, които разработват не само антивирусен софтуер, но и мощни инструменти за мониторинг на стотиците хиляди машини едновременно и за бързо реагиране при криза. Това ще са нещо като компании за сигурност и бързо реагиране по заявка.

Коментар