Samsung ускорява DRAM паметта с нови чипове

Тези LDDR5X чипове могат да работят със скорост до 10,7 Gbps
(снимка: Samsung)

Samsung обяви напредък в DRAM разработките с нови LPDDR5X чипове с подобрена производителност, по-висок капацитет и значително намалена консумация на енергия. 

Южнокорейският технологичен гигант твърди, че новите чипове имат за цел да осигурят по-висока производителност и надеждност на компютри, мобилни устройства, автомобили, сървъри и други устройства.

Чиповете памет LDDR5X са изградени по 12-нм процес и са най-малките сред LPDDR решенията от различни производители. Тези чипове могат да работят със скорост до 10,7 Gbps, което е 25% подобрение в производителността спрямо предишното поколение.

Освен това компанията увеличи капацитета с 30%, достигайки 32GB в един пакет. Според Samsung, това прави новите чипове с памет „оптимално решение за ерата на AI на устройствата, която изисква памет с висока производителност, голям капацитет и ниска мощност”.

Говорейки за мощност, чиповете памет LPDDR5X на Samsung използват нови енергоспестяващи технологии, за да регулират потреблението на енергия според конкретно натоварване. Освен това те разполагат с разширени интервали в режим на ниска консумация за продължителни периоди на пестене на енергия.

Всички тези подобрения правят новата памет с 25% по-енергийно ефективна от чиповете от предишно поколение, осигурявайки подобрен живот на батерията, като същевременно предлага и по-добра производителност.

Новите чипове памет LDDR5X на Samsung са изградени по 12-нм процес
(снимка: Samsung)

“Тъй като търсенето на памет с ниска мощност и висока производителност се увеличава, LPDDR DRAM се очаква да разшири своите приложения от предимно мобилни към други области, които традиционно изискват по-висока производителност и надеждност, като компютри, ускорители, сървъри и автомобили”, казват от Samsung.

Samsung ще започне да произвежда най-новите си чипове памет LPDDR5X през втората половина на тази година, след като бъдат валидирани от производителите на устройства и процесори.

Коментари по темата: „Samsung ускорява DRAM паметта с нови чипове”

добавете коментар...

  1. kaki

    !!!
    компанията увеличи капацитета с 30%, достигайки 32GB в един пакет

Коментар