InfoSec 2024: Киберсигурността не може да бъде подценена днес

“Трябва да отидем отвъд техническите решения – към чисто човешкото в света на киберзащитата, така че всеки човек да стане пазител на информационните ни ценности”, каза Анелия Костадинова, генерален мениджър на COMPUTER 2000 България 
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Светът преживява средно по 2200 кибератаки всеки ден. Това прави по една атака на около 40 секунди. В подобна обстановка киберсигурността е по-важна от всякога, а на хоризонта на технологичния свят се задават новости, които поставят още по-високи изисквания – такива като автономните автомобили и телехирургията. С този основен мотив бе открита 16-тата поред конференция за киберсигурност InfoSEC SEE 2024, организирана от COMPUTER 2000 България.  

„Важността на киберсигурността не може да бъде подценена днес. Нашата мисия сега е да обединим общностите на специалистите по киберсигурност и бизнес-потребителите, за да изградим един по-сигурен дигитален свят”, заяви при откриването Анелия Костадинова, генерален мениджър на компанията.

„Събрали сме се с цел водещите експерти от света на киберсигурността да споделят своите знания и умения за най-новото и най-същественото в тази област”, добави тя пред аудиторията на InfoSec – най-голямата конференция за киберсигурност в Югоизточна Европа, която се провежда в „Hyatt Regency Pravets Golf & SPA Resort“ .

Факт е нарастващата мощ на киберзаплахите. Предвид тенденцията, сега ние се стремим да правим предвиждания за годината, предстоящото, задаващите се явления, подчерта Костадинова. „Но е важно да отидем и отвъд техническите решения – ние трябва да насочим вниманието си към чисто човешкото в света на киберзащитата, така че да може всеки човек да стане пазител на информационните ни ценности”, каза тя.

Светът преживява по над 2000 кибератаки всеки ден, затова е особено важно да опазваме критичните инфраструктури, от които зависи ежедневният ни живот. И докато ние се стремим да направим това, вече се задават технологични новости като автономните коли и телехирургията, което ни задължава да осигурим безупречна киберсигурност, посочи Хана Каменецки, търговско аташе към Посолството на САЩ в София.

“Особено важно е да опазваме критичните инфраструктури, от които зависи ежедневният ни живот”, заяви Хана Каменецки, търговско аташе към Посолството на САЩ в София
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

САЩ и ЕС работят в постоянни усилия и координация за поддържане на отворен, сигурен и надежден интернет, подчерта Каменецки. Подкрепата за InfoSEC SEE 2024 е част от глобална програма на САЩ за подкрепа на важните конференции за киберсигурност по света.

Междувременно стана ясно, че у нас за последната година са регистрирани над 13 хиляди сигнала, свързани с проблеми с киберсигурността, по данни на Министерството на електронното управление. От тях над 2000 са за инциденти, разкри Бистра Райчева от екипа на ведомството. Това са най-вече сайтове с фишинг и други измами.

В момента ведомството е ангажирано с транспониране на приетите през последната година и половина европейски директиви, касаещи киберсигурността, сподели Райчева. Нормативните актове, които ЕС подготви и предстои да влязат в сила, поставят нови и строги изисквания към агенциите, отговорни за киберзащитата от страна на националните правителства.

През последната година у нас са регистрирани над 13 хиляди сигнала, свързани с проблеми с киберсигурността, съобщи Бистра Райчева, Министерство на електронното управление
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Министерството вече разработва и подготвя множество нови звена и организационни промени, включително обучителен център за киберсигурност за държавните служители, екипи за реагиране при киберинциденти във всички 17 сектора, обхванати като критични в директивата NIS-2, лаборатория за анализ на зловреден код и др., уточни Райчева.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар