Пет страхотни функции, очаквани в Windows 11

Потребителите на Windows 11 ще получат нови функции за повече удобство
(снимка: Microsoft)

Microsoft вече пусна една функционална актуализация на Windows 11 тази година. „Moment 5” обаче беше доста незначителна, само с няколко по-съществени промени и нови функции. Но версия 24H2, която се очаква през втората половина на 2024 г., ще предложи на потребителите много повече.

Въпреки че пълният списък с нови функции в Windows 11 24H2 все още не е завършен, вече са известни доста промени, които скоро ще се появят в операционната система. Ето пет нови готини функции, избрани от Neowin, като някои от тях ще пристигнат преди версия 24H2:

1. Използване на телефона като уеб камера

Windows 11 скоро ще позволи използване на Android смартфона като безжична уеб камера. Съвременните телефони имат страхотни камери и дори скъпите уеб камери често не могат да достигнат техните възможности. Бъдещите актуализации на Windows ще направят възможно използването на камерите на смартфоните за видео разговори през компютър, прилагане на допълнителни ефекти (HDR, например) и др.

Microsoft иска да направи изживяването възможно най-удобно. Windows 11 ще предложи специален падащ прозорец с всички контроли и допълнителна информация, като състояние на връзката и ниво на батерията. В момента възможността за използване на смартфони с Android като уеб камери на компютри с Windows 11 е достъпна за всички членове на програмата Windows Insiders с приложението Link to Windows версия 1.24012 и по-нови.

Microsoft иска да направи изживяването в Windows 11 възможно най-удобно
(снимка: Microsoft)

2. По-дълбока интеграция на Copilot

AI помощникът Copilot в Windows все още има много ограничен набор от действително полезни функции, свързани с Windows. За щастие, Microsoft прави своя нов AI асистент по-способен по отношение на взаимодействието с хардуера. Скоро Copilot ще може да сканира за Wi-Fi мрежи, да показва информация за устройството, да отчита нивото на батерията, да превключва режима за пестене на батерията, да почиства част от хранилището, да прави екранна снимка, да взаимодейства с функциите за достъпност и др.

Това може да не звучи твърде впечатляващо, но всъщност ще направи работата с Windows компютър много по-лесна за неопитните потребители.

3. Вграден генератор на QR кодове

Това е доста незначително нововъведение, но такива малки неща често правят една операционна система удобна. Една от бъдещите актуализации на Windows ще позволи генериране на QR кодове при споделяне на връзки, което прави прехвърлянето на уебсайтове от компютър на телефон много по-лесно. Няма да се налага повече изпращане на връзки по имейл или чакане браузърът Edge да синхронизира историята.

4. Нов енергоспестяващ режим

Microsoft работи върху разширяване на съществуващия енергоспестяващ режим до повече устройства, а именно настолни компютри, които традиционно не разчитат на акумулаторни батерии. Новият енергоспестяващ режим ще замени повече производителност за живот на батерията и ще намали потреблението на енергия при достигане на определено ниво на батерията или дори когато компютърът се захранва от електрическата мрежата.

Включването на функцията за пестене на енергия от приложението “Настройки” или падащия прозорец “Бързи настройки” ще постави нова икона на лист в областта за уведомяване, за да информира, че системата работи на по-ниско ниво на производителност, за да пести енергия.

5. Още джаджи за заключен екран

Екранът за заключване в Windows 11 скоро ще показва повече полезна информация. Текущата му версия позволява поставяне на джаджа за времето, а бъдещите актуализации ще добавят още опции, например акции, трафик, спортни игри и др. Разбира се, тези джаджи не са задължителни, така че все пак потребителите ще могат да стартират прост и чист заключен екран на своя компютър с Windows 11.

Бъдещите актуализации на Windows 11 ще добавят още джаджи на заключения екран
(снимка: Microsoft)

Бонус: бутон за опресняване на Wi-Fi

Безжичната мрежа най-накрая ще получи специален бутон за опресняване, с който потребителите ще могат да сканират повторно за налични мрежи, ако не намерят тази, от която се нуждаят. Трудно е да се каже защо прилагането на това малко нещо отне на Microsoft толкова време, но по-добре късно, отколкото никога.

Това са само пет страхотни функции, които скоро ще се появят в Windows 11. Предстоящата версия Windows 11 24H2 ще донесе много повече по-късно тази година, така че се очакват интересни новини от Microsoft. Списъкът с иновации ще бъде актуализиран след събитието Surface през май 2024 г. и конференцията Build 2024, където се очаква Microsoft да обяви много нови AI и други функции.

Коментари по темата: „Пет страхотни функции, очаквани в Windows 11”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    “Екранът за заключване в Windows 11 скоро ще показва повече полезна информация.”

    …и реклами, и реклами 😀

Коментар