GenAI хардуерът е специален акцент на Computex 2024

Появата на ChatGPT стимулира силно търсенето на AI хардуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Предстоящото компютърно изложение Computex 2024 в тайванската столица Тайпе ще включва на видно място хардуера за генеративен изкуствен интелект, наричан кратко GenAI.

Министерството на финансите на Тайван наскоро публикува предварителни статистически данни за митническия внос и износ през март 2024 г., подчертавайки пазарното господство на AI сървърите, където местните производители контролират 90% от световния пазар.

Съединените щати наложиха високи мита върху сървъри и мрежови комуникационни продукти, произведени в Китай. Подобни мерки доведоха до масово изселване от Китай на фабрики за сървъри и комуникационни продукти, като производителите на сървъри избраха да се върнат в Тайван.

Фабриките за мрежов хардуер се разширяват в Тайван и Югоизточна Азия. Появата на ChatGPT стимулира търсенето на GPU и AI сървъри, което води до приток на поръчки. Митниците на Тайван също усещат силно тази процъфтяваща тенденция.

Последните статистически данни показват, че стойността на износа на Тайван на информационни, комуникационни и аудиовизуални продукти е нараснал с над 70% за Китай и Европа, 1,4 пъти за Съединените щати, 14 пъти за Югоизточна Азия и 40% за Япония.

Изпълнителният директор на Arm Рене Хаас ще присъства на изложението в Тайпе и ще изнесе реч на тема „Ускоряване на AI иновациите от облака до ръба”. Той ще разгледа как AI може да отприщи безпрецедентни възможности за човешкото общество и как AI работи глобално “от облака до ръба”.

Компютърната асоциация на Тайпе заяви, че Computex 2024 под мотото „Свързване на AI, съвместно създаване на бъдещето”, ще включва до 4500 щанда. Изложението ще покаже широк спектър от решения за GenAI изчисления, включително AI сървъри, AI компютри и Edge AI устройства.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг заяви по-рано, че GenAI е определящата технология на тази ера и предложената от компанията Blackwell архитектура е GPU двигателят, движещ новата индустриална революция. AI чиповете с архитектура Blackwell включват предимно B100, B200 и GB200, като чипът GB200 е четири пъти по-бърз в скоростта на обучение на AI и 30 пъти по-силен в способността за извод от предишното поколение H100, като същевременно консумира 25 пъти по-малко енергия.

IDC прогнозира, че глобалните корпоративни инвестиции в GenAI във всички аспекти ще достигнат 143 милиарда щатски долара до 2027 г., със среден годишен темп на растеж (CAGR) от 73,3% от 2023 до 2027 г., или 13 пъти повече от CAGR на глобалните разходи за ИТ през същия период.

Коментар