AMD обяви 4-нм процесори Ryzen PRO за лаптопи и настолни РС

Серията Ryzen PRO за настолни компютри включва различни опции по отношение на производителността и енергийната ефективност (снимка: AMD)

AMD обяви нови процесори серия Ryzen PRO, изградени върху авангардна комбинация от архитектури: Zen 4 за CPU, RDNA 3 за GPU и XDNA за NPU. Серията от общо 16 процесора включва както модели за лаптопи (Ryzen PRO 8040), така и за настолни компютри (Ryzen PRO 8000).

Новите чипове се базират на 4-нанометров производствения процес на AMD и технология AMD PRO. Те идват със значителни подобрения в производителността, консумацията на енергия и възможностите за изкуствен интелект. Освен това поддържат новия стандарт Wi-Fi 7, както и Bluetooth 5.4 за подобрена свързаност.

Процесорите Ryzen PRO 8040 за лаптопи са проектирани за нуждите на два различни пазара. Серията HS е за създателите на съдържание и потребителите на мобилни работни станции, като включва мощни процесори Ryzen 9 PRO 8945HS с 8 ядра, 16 нишки и тактова честота 4,0-5,2 GHz. Тези HS чипове могат да се справят с взискателни задачи, но имат по-висок клас на консумация на енергия, вариращ от 35 W до 54 W.

Процесорите Ryzen PRO 8040 за лаптопи добавят нови AI възможности
(снимка: AMD)

Ако преносимостта е приоритет, серията U предлага по-енергийно ефективна опция. Процесори като Ryzen 7 PRO 8840U и Ryzen 5 PRO 8640U могат да се похвалят с подобен брой ядра и тактови честоти като серията HS, но имат по-ниска консумация на енергия – от 15 W до 28 W. Уникалното предложение в серията U е Ryzen 5 PRO 8540U, който няма NPU модул.

Фокусираната върху настолни компютри серия Ryzen PRO 8000 се предлага в два варианта: G и GE, с процесори Ryzen 7, 5 и 3. Потребителите, които дават приоритет на суровата производителност, могат да изберат серията G, която включва чипове като Ryzen 7 PRO 8700G с 8 ядра, 16 нишки и тактова честота от 4,2 до 5,1 GHz. Серията G обаче има по-висок клас на консумация на енергия – от 45 W до 65 W.

За тези, които търсят баланс между производителност и ефективност, серията GE е завладяваща опция. Тези процесори, като Ryzen 5 PRO 8600GE, поддържат същия брой ядра като серията G, но имат по-ниска тактова честота и консумация на енергия от 35 W.

Коментари по темата: „AMD обяви 4-нм процесори Ryzen PRO за лаптопи и настолни РС”

добавете коментар...

  1. приоритет

    “приоритет на суровата производителност” :o)

  2. RyzenUser

    Последното изречение е грешно. GE версиите са с по-нисък TDP точно защото честотата им е по-ниска. В конкретният случай 8600G работи на 4.35GHz базова честота, а 8600GE работи на 3.9GHz базова честота. И Turbo честотите са различни.

Коментар