Сайтът на Бил Гейтс бил стъпвал на Linux?

Понякога нещата изглеждат толкова странно, колкото човек не би могъл нарочно да си измисли. „Узнахме, че сайтът на Бил Гейтс „Бележките на Гейтс“ работи на Linux-сървър“, пише Tech Crunch в закачлива публикация от края на седмицата. Новината изглежда е била съобщена от наблюдателен технически специалист, следящ статистиките за уеб-сайтовете.

Би било същинска ирония на съдбата, като се има предвид, че Гейтс е основател и доскорошен шеф в Microsoft, най-големия конкурент и враг на Linux, особено на сървърния пазар.

Оказало се, че по данни на статистическия сайт Netcraft, „Бележките на Гейтс“ се поддържа на Linux машина. Резултатите обаче показали още, че конкретната система е… Microsoft-IIS/7.0. Това звучи леко невъзможно, затова техничарите от Tech Crunch направили задълбочено проучване на мистериозния случай.

В крайна сметка се оказало, че сайтът използва услугите на трета страна – специализиран доставчик, за да поддържа огледални копия за в случай на засилен трафик или DDoS атака. Сървърите на тази трета страна били базирани на Linux.

Все пак машините предавали съвсем коректна информация за уеб-сървъра, на който се поддържа сайтът „Бележките на Гейтс“, а именно Microsoft-IIS/7.0, което е внесло смут у всички, следящи статистиката на Netcraft и особено феновете на софтуера с отворен код.

Коментар