Смартфони карат ски-курортите да не лъжат

На мнозина, които карат ски, им се е случвало да чуят за чудесна снежна покривка на любимите си писти, но когато отидат на място, да останат разочаровани – снегът е по-тънък. Така е, защото ски-курортите имат склонност леко да преувеличават цифрите, особено около уикендите. Сега обаче склонността им да послъгват вече не може да се реализира, защото скиори и сноубордисти използват смартфони, за да докладват онлайн за реалното състояние на пистите.

Проучване на двама професори от колежа Дартмаут – икономистите Джонатан Зинман и Ерик Зицевиц, показва, че с настъпването на ерата на смарт-телефоните все по-рядко „минава номерът“ на ски-курортите, които се опитват да поукрасят истината за състоянието на снежните съоръжения. Двамата са скиори, които се почувствали засегнати от измамните анонси. Затова в периода от 2004 до 2008 година сравнявали данните на ски-курортите за състоянието на снежната покривка с данни от метеорологичните станции и доклади на скиори и сноубордисти в интернет.

Зинман и Зицевиц установили, че курортните селища в САЩ и Канада са склонни да преувеличават средно с 23%, когато става дума за дебелината на снега. Особено това важи през уикендите.

Като цяло преувеличението с няколко сантиметра не е голямо. Но за тези, които карат ски и сноуборд, тези няколко сaнтиметра имат голямо значение.

Уикенд-ефектът е наблюдаван най-вече при курорти с по-“експертен“ терен и такива, които са по-близо до големите градове, т.е. до тях се стига след не дълго шофиране.

В ерата на смартфоните с камери, Twitter, блоговете и социалните медии украсяването на истината обаче „не минава“.

Устройства като iPhone в комбинация със сайтове като SkiReport.com помагат на спортуващите да обменят информация за реалното състояние на пистите, което задължава ски-курортите да са честни. В тези сайтове хората, които карат ски и сноуборд, могат да докладват в реално време всичко – дебелина на снега, лифтове, влекове и т.н.

Случаите на преувеличаване са спаднали рязко в последно време, особено в курортите, където смартфоните имат покритие, отчитат двамата професори.

"Курортите вече не могат да се измъкнат – скиорите и сноубордистите няма да ги оставят да лъготят“, коментират Зинман и Зицевиц.

Коментар