Германия се отказва от здравните смарт-карти

През последните пет години Германия се готви активно да прехвърли личната медицинска документация на всеки пациент върху електронен носител. Всички данни, включително истории на всяко заболяване и изписани рецепти, следва да бъдат прехвърлени на смарт-карти.

За проекта са похарчени вече 1,7 млрд. евро бюджетни средства и ресурси на здравните осигурителни компании. Сега обаче неговото бъдеще ще бъде решено от новия здравен министър, който встъпи в длъжност есента на миналата година, съобщава „Отворени системи“.

Проектът изостава от графика с около три години. Лекарите и другите здравни специалисти и служители от сектора здравеопазване изразяват съмнение относно възможността за техническа реализация на начинанието, издръжливостта на оборудването на устройствата за четене на картите и безопасността на данните в картите. Стигна се дори до демонстрационен протест.

Според новия план системата ще се внедрява само в няколко региона, а на смарт-картите ще се съдържат само адресът на пациента и основни данни за състоянието на здравето му и дали е здравно осигурен.

Коментар