Прогноза на Дженсън Хуанг: хуманоидните роботи скоро ще навлязат масово

Дженсън Хуанг прави все по-провокативни прогнози, които предизвикват голям медиен интерес (снимка: Nvidia)

Дженсън Хуанг, изпълнителният директор на Nvidia, направи смела прогноза за хуманоидните роботи. Скоро те ще навлязат масово в употреба – в бизнеса и ежедневието, благодарение на ниските им цени, смята милиардерът.

На скорошно събитие Дженсън Хуанг сподели визията си за бъдеще, в което хуманоидните роботи са основни продукти и революционизират различни индустрии. По време на CadenceLIVE Silicon Valley 2024 той заяви, че производствените разходи за хуманоидни роботи ще бъдат изненадващо ниски, сравними с ценовия диапазон на евтините автомобили – от $10 000 до $20 000, което ще ги направи достъпни за широк кръг потребители.

Правейки паралели с автомобилната индустрия, Хуанг подчерта потенциалната гъвкавост и многофункционалност на роботите в определени среди, създадени от човека. Според него, тези роботи могат да се справят с опасни, повтарящи се или досадни задачи, повишавайки ефективността и безопасността на работните места.

Подкрепяйки визията на Хуанг, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск също посочи, че производствените разходи на хуманоидния робот Optimus са само половината от тези на електрическите автомобили. Мъск предвиди първоначална цена за Optimus между $25 000 и $30 000, с очаквани намаления с течение на времето.

Nvidia, междувременно, представи Project GR00T – основен модел за хуманоидни роботи, както и Jetson Thor – мощна компютърна система, проектирана специално за такива роботи. Jetson Thor, базирана на Nvidia Thor SoC, има повишена производителност, енергийна ефективност и компактни размери, като допълнително стимулира напредъка на хуманоидната роботика.

Освен това, в партньорства с водещи компании за хуманоидни роботи като 1X Technologies, Agility Robotics и Boston Dynamics, Nvidia разработва всеобхватни AI платформи за роботика.

Актуализациите на Nvidia за платформата Isaac допълнително стимулират разработчиците да създават и внедряват сложни роботи в различни среди. Инструменти като Isaac Lab за подсилващо обучение и OSMO за изчислителна оркестрация позволяват бързо развитие на роботизирани способности, докато Isaac Manipulator и Isaac Perceptor предлагат предварително обучени модели и разширени функционалности за роботизирани ръце и автономни мобилни роботи.

Далновидността на Хуанг, съчетана с технологичния напредък на Nvidia, очертава бъдеще, в което хуманоидните роботи се интегрират безпроблемно в нашето ежедневие, трансформирайки индустриите и подобрявайки човешките способности.

Коментар