Обиколката на Тим Кук в Азия: какво означава за Apple

Тим Кук направи една от най-обширните си в последните години обиколки в Азия
(снимка: Tim Cook / X)

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук наскоро приключи най-обширната си от години обиколка в Югоизточна Азия (SEA), като посети Виетнам, Индонезия и Сингапур от 15 до 19 април. Въпреки че посещенията бяха кратки, неговите срещи с правителствените лидери на тези страни подчертаха целта на визитата: да се търсят нови пазари за растеж и производствени обекти, които да компенсират продължаващото отстъпление на Apple в Китай.

Акаунтът на Тим Кук в социалната мрежа X (бивша Twitter) описва пътуването като срещи с местни създатели на съдържание и общности, но медийните репортажи сочат, че шефът на Apple многократно е подчертавал важността на региона като пазар и нововъзникваща производствена база.

На срещи с правителствени лидери Кук обсъди задълбочаване на сътрудничеството между Apple и съответните страни, вариращо от допълнителни инвестиции за производство до култивиране на таланти за изкуствения интелект, отбелязва Digitimes в анализ на азиатската обиколка на мениджъра на една от най-големите ИТ компании в света.

Среща с правителствени лидери

Първата спирка от пътуването на Кук беше във Виетнам, където той се срещна с министър-председателя Фам Мин Чин, който посочи, че Apple вече е създала над 200 000 работни места в страната през последните години.

Кук заяви, от своя страна, че ще засили сътрудничеството с Виетнам, включително закупуване на повече компоненти и аксесоари от местни доставчици, което ще даде тласък към целта на страната да се превърне в глобален производствен център. Apple твърди, че е инвестирала приблизително 15,8 милиарда щатски долара във виетнамската верига за доставки от 2019 г. насам.

Следващата спирка на Кук беше в Индонезия, на среща с президента Джоко Видодо, известен като „Джокоуи”. Кук заяви, че са „говорили за желанието на президента да види производство в страната” и нарече инвестиционния потенциал в Индонезия „безкраен”. Срещата с Кук е част от усилията на Джокоуи да премести глобалните производствени вериги за доставки в Индонезия на фона на геополитическо напрежение.

Страната вече си е осигурила инвестиции от автомобилните производители Hyundai и BYD. Освен с Кук, Джокоуи се срещна също с изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск през 2022 г. и може да се срещне с главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в края на този месец.

Последната спирка на Кук от пътуването му беше Сингапур, където той се срещна с новоизбрания министър-председател Лорънс Уонг и неговия предшественик Лий Сиен Лонг. Връзката на Apple със Сингапур е дълбока и датира отпреди повече от 40 години, когато Сингапур произвежда компютри Apple II. През десетилетията Сингапур се разви до позицията на ключов център на Apple в Азиатско-тихоокеанския регион.

Точно преди срещата с Уонг Apple обяви на уебсайта си, че планира да инвестира 250 милиона щатски долара за разширяване на своя кампус Анг Мо Кио, с акцент върху талантите за изкуствен интелект. Компанията заяви, че вече е наела повече от 3600 души в кампуса и разширяването „ще осигури повече място за нови роли в AI и други функции”.

В изявлението си Кук спомена Сингапур като „наистина единствено по рода си място” и че „нямат търпение за още много десетилетия на иновации”.

Борби в Китай и геополитически проблеми

Посещението на Кук подчерта засиления акцент на Apple върху SEA региона и до голяма степен се дължи на слабото представяне на компанията на китайския пазар и нарастващото геополитическо напрежение между Китай и САЩ.

Това, че Apple разчита на Китай, никога не е било тайна – не само като един от най-големите чуждестранни пазари, но и като основен производствен обект, където се сглобяват устройствата на компанията. Въпреки това, най-големият източник на приходи за Apple, iPhone, изпитва затруднения на китайския пазар. Според Bloomberg, доставките на iPhone през първите три месеца на 2024 г. бележат спад от 9,6% на годишна база, най-резкият спад за Apple след ковид блокирането през 2022 г.

Един от факторите, допринесли за спада, е завръщането на Huawei на пазара на смартфони от висок клас, което беше допълнително стимулирано от геополитиката, тъй като китайското правителство забранява използването на iPhone в правителствени агенции и държавни компании. Тази забрана даде на местни марки като Huawei още един тласък и хвърли допълнителна несигурност върху перспективите на Apple в Китай.

За да компенсира неудачите си в Китай, Apple търси други пазари. Сред тях е Индия, която наскоро измести Китай като най-населената страна в света. Тим Кук се срещна с индийския премиер Нарендра Моди през април 2023 г., когато компанията започна да разширява и премества част от производството си в Индия. Неотдавнашен доклад на Bloomberg посочва, че Apple вече сглобява около 1 от всеки 7 от своите айфони в Индия, с обща продукция на стойност 14 милиарда щатски долара.

След приключване на силно рекламирано пътуване на Тим Кук и срещи с правителствени лидери от SEA, може да се предположи, че регионът ще претърпи увеличение на инвестициите и внимание от страна на Apple в стремежа на компанията да поддържа растеж, без да разчита твърде много на непостоянен пазар, какъвто е Китай.

Коментар