Милиарди GenAI смартфони ще ползва скоро човечеството

Смартфоните все по-често ще използват GenAI модели за изпълнение на контекстно-чувствителни задачи (снимка: CC0 Public Domain)

11% от общия брой смартфони, пуснати на пазара тази година, ще имат вградена поддръжка на генеративен изкуствен интелект (GenAI). След още няколко години, през 2027 г., делът на GenAI устройствата ще се увеличи почти четири пъти, достигайки 43%, прогнозира Counterpoint Research.

Доставките на смартфони с GenAI, които използват широкомащабни, предварително обучени генеративни AI модели за създаване на оригинално съдържание или изпълнение на контекстно-чувствителни задачи, ще надхвърлят 550 милиона единици през 2027 г. До тогава общият брой на GenAI устройствата в ръцете на потребителите ще надхвърли 1 милиард, според анализаторите от Counterpoint Research.

Хардуерните характеристики на смартфоните с GenAI ще се променят с развитието на технологиите. Понастоящем, за да управлява ефективно генеративни AI модели, устройството изисква хардуерни възможности, сравними или дори по-големи от тези на водещите смартфони.

Samsung, който е пионер в GenAI смартфоните, ще продължи да води сегмента през 2024 г. Анализаторите обаче очакват Apple да се присъедини към тенденцията тази година, след което да оспори короната на своя южнокорейски конкурент.

Пазарът на смартфони беше в упадък доскоро и анализаторите виждат AI технологията като една от основните движещи сили за възстановяване на индустрията. IDC обяви по-рано този месец, че глобалните доставки на смартфони нарастват в три последователни тримесечия.

През последното тримесечие доставките са се увеличили със 7,8% на годишна база, достигайки обем от 289,4 милиона единици. Samsung и Apple продължават да държат лидерството, но китайските конкуренти като Xiaomi, Transsion, Oppo и Vivo постепенно печелят позиции.

Още по-ясно тенденцията на ръст в продажбите се вижда от последния доклад на Canalys. Според анализаторите, през януари-март 2024 г. световният пазар на смартфони е нараснал с 11%.

На фона на икономическата стабилизация, пускането на нови устройства и промоции, пазарът се възстановява и производителите имат отлична възможност да се възползват от това, като ускорят растежа. Доставчиците могат да популяризират първокласни модели, които им позволяват да се отличават от другите, например благодарение на усъвършенстваните функции за изкуствен интелект.

Но въпреки признаците на оптимизъм в индустрията, производителите са предпазливи и внимателно следят нивата на запасите, за да намалят риска от свръхпредлагане, отбелязва Canalys. Като се има предвид това, може да има леко забавяне на продажбите през второто тримесечие на 2024 г., тъй като дистрибуторските канали трябва да усвоят минали доставки.

Коментари по темата: „Милиарди GenAI смартфони ще ползва скоро човечеството”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Защо ми трябва телефон да ми генерира текст?

Коментар