Сензорните дисплеи ще усещат силата на натиск

Сензорните екрани са широко разпространени в битовата електроника, но нито един от тях не е способен да различава силата на натиска върху екрана. Това е на път да се промени.

Британската компания Peratech е разработила технология, в която – според собственото й изявление – се използва „електропроводим композитен материал с квантово-механични тунелни свойства“. Peratech вече е лицензирала технологията си за компанията Nissha, произвеждаща дисплеи за LG и Nintendo.

Композитният материал се състои от две проводящи пластини, между които е разположен слой от полимер с множество проводящи „мостове“, всеки от които е с размер 10 нанометра. При натиск на повърхността електрони от едната проводяща пластина могат да се пренесат към другата, благодарение на тунелния ефект. Системата е разработена така, че да различава силата на натиска.

Технологията значително се отличава от съвременната система за регистриране на допир, която се базира на изменението на електрическия заряд при съприкосновението с пръстите.

Коментар