БСК потвърди опасения за 20% безработица

Българската стопанска камара потвърди опасенията си, че безработицата в страната може да достигне 20% към края на тази година. Миналата седмица ръководителят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски квалифицира направената по-рано прогноза на БСК като „несериозна”. Подобни квалификации бяха отправени и от други анализатори и представители на бизнес организации и институции.

В тази връзка БСК уточнява, че прогнозата й за 19-20% равнище на реалната безработица към края на 2010 г. отчита:

– официалните бюджетни прогнози за 11,4% средногодишна официално регистрирана безработица и 9.13 %, отчетена през декември 2009;

– съответните разчети, че официално регистрираната безработица в края на т.г. да надхвърли  13.5% -13.7% ;

– нерегистрираните трайно безработни лица (като само т.нар. обезкуражени лица по наблюденията на НСИ за 3-то тримесечие на м.г. надхвърлят 170 хил. души);

– нарастващия обратен поток на трудова миграция към страната и неотчетените като размер огромен контингент нерегистрирани безработни, невключени в състава на обезкуражените лица.

"Представените от БСК оценки за пазара на труда не целят всяване на страх у обществеността, а са опит да се привлече вниманието на отговорните институции върху реално съществуващи проблеми и да се потърсят механизми и спешни мерки за тяхното преодоляване", посочиха от камарата.

Коментар