Първият 1,6-нм чип ще излезе от заводите на TSMC през 2026 г.

Нова технология на TSMC обещава подобрение с 10% в скоростта на чиповете
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Полупроводниковият гигант TSMC разкри подробности за технологичен процес, наречен A16, който може да осигури първите 1,6-нанометрови чипове за клиенти до 2026 година.

Базираният в Тайван колос в производство на чипове по договор разкри новите си постижения в полупроводниковия процес, усъвършенстваното опаковане и 3D технологията за чипове по време на технологичен симпозиум в Санта Клара, Калифорния.

Основният момент в събитието беше A16, следващата технология за полупроводникови процеси. TSMC заяви, че производството по този процес ще започне през 2026 г. и, че новите чипове ще осигурят 8-10% подобрение в скоростта на изчисленията спрямо N2P процеса. Последният се явява усъвършенствана версия на 2-нм технология на компанията и ще влезе в производство през следващата година.

A16 е 1,6-нм технологичен процес, но TSMC не го идентифицира изрично като такъв. Компанията разясни пред The Register, че A означава ангстрьоми и тъй като има 10 ангстрьома в 1 нм, следователно A16 е 1,6-нм процес, но TSMC не го нарича такъв.

Процесът A16 ще комбинира нанолистов транзистор на 2 нм с технология Super Power Rail. При нея пътечките, които пренасят мощността към транзисторите, се преместват към обратната страна на силиция, за да направят място за повече сигнални писти. Intel разкри използването на тази технология миналата година.

A16 ще предложи подобрена логическа плътност и производителност, позиционирайки се като решение за HPC продукти със сложни сигнални маршрути и плътни мрежи за доставка на енергия, поясняват от TSMC. Според Ройтерс, TSMC не се нуждае от новите High NA EUV фотолитографски машини на ASML, за да произвежда чипове по своя процес A16.

За предстоящия 2-нм N2 процес TSMC обяви технология за оптимизация на дизайна, която нарича NanoFlex. Тя ще даде на проектантите на чипове гъвкавост в стандартните градивни блокове, за да постигнат най-добрата производителност.

Междувременно TSMC отчете ръст на приходите на годишна база за първото тримесечие на 2024 г., надминавайки прогнозите на анализаторите. Компанията очаква търсенето на персонални компютри с изкуствен интелект и хардуер за центрове за данни да стимулира продажбите на чипове.

Коментар