Производителите на HDD вдигат цените един след друг

Изкуственият интелект провокира голямо търсене на твърди дискове, което доведе до покачване на цените им (снимка: CC0 Public Domain)

Seagate, един от трите най-големи доставчици на традиционни твърди дискове (HDD), обяви незабавно увеличение на цените на своите продукти. Новината идва от публикация на тайванската агенция Trendforce, в която анализаторите предоставят копие на писмо до клиенти със съответното предупреждение. Повишението важи за всички нови поръчки, както и за корекции на стари, които надхвърлят предварително посочените обеми.

Само няколко седмици преди това друг водещ участник на пазара на устройства за съхранение, Western Digital, изпрати подобно писмо до клиентите. Компанията обясни поскъпването както на твърдите дискове, така и на флашките с липса на достатъчно предлагане в условията на повишено търсене на тези продукти. Голямото търсене на твърди дискове, водещо до ограничения в доставките, беше споменато и от Seagate.

Експертите на Trendforce виждат две основни причини за настоящата ситуация. Нарастващото търсене на твърди дискове с голям капацитет, причинено от все по-активното внедряване на технологии за изкуствен интелект, се припокрива с намалените производствени обеми на твърди дискове от големи доставчици. В резултат на това възниква недостиг, който производителите все още не могат да преодолеят, а резултатът е покачване на цените.

Източници от индустрията очакват, че недостигът на HDD устройства с голям капацитет няма да се наблюдава само през текущото тримесечие, като в най-лошия случай може да продължи през цялата година. Според същите вътрешни лица, твърдите дискове ще поскъпват през второто тримесечие с още 5-10%.

TrendForce отбелязва нарастваща тенденция в цените и на корпоративния пазар за SSD устройства, където Samsung и притежаваната от SK Group марка Solidigm се считат за ключови играчи. В края на 2023 г. общият им дял в този пазарен сегмент е над 70%. Анализаторите смятат, че цените на договорите за корпоративни SSD ще растат на тримесечие в диапазона от 5-10%.

Ако анализаторите са прави, тогава разходите за закупуване на HDD и SSD за центрове за данни ще се увеличат значително в близко бъдеще, което вероятно ще има положително въздействие върху доходите на техните производители, като Western Digital и Seagate.

Междувременно Seagate отчете резултатите от последното финансово тримесечие, което приключи за компанията на 29 март 2024 г. Приходите възлизат на 1,66 милиарда долара, което е с 11% по-малко от резултата отпреди година. В същото време компанията получи нетна печалба от 25 милиона долара, или 12 цента на акция, докато преди година регистрира загуба от 433 милиона долара.

Коментар