Как Big Tech загуби статута си на „мечтана работа”

От началото на годината високотехнологичната индустрия е загубила 75 000 работни места само в САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки хитовите печалби на някои от най-големите имена в ИТ индустрията, съкращенията на служители в технологичния бизнес продължават. Това сочи статистика на водеща платформа за наблюдение на пазара на труда.

Layoffs.fyi, която следи съкращенията на работни места в технологичния сектор, регистрира повече от 263 000 загубени позиции само в САЩ през 2023 г. А от началото на 2024 г. загубените работни места са над 75 000, според публикуваните от CNBC данни.

„Така че вместо да възнаграждават растежа, който видяхме да преследват преди години, сега те [технологичните компании] възнаграждават печалбата”, коментира ситуацията Джеф Шулман, професор във Foster School of Business на Университета на Вашингтон.

„И така съкращенията продължиха. Хората са свикнали с тях. За съжаление и тъга, изглежда, че съкращенията ще бъдат новото нормално”, допълва професорът.

Въпреки че масовите съкращения в технологичния сектор продължават, пазарът на труда все още изглежда силен. Икономиката на САЩ добави 303 000 работни места през март, доста над прогнозата на Dow Jones за ръст от 200 000, като нивото на безработица се понижи до 3,8%.

Според Handshake, популярен сайт за безплатни обяви за работа за студенти и висшисти, съкращенията в областта на технологиите са накарали новите работници да търсят други възможности. Делът на кандидатурите за работа в технологични специалности, изпратени до интернет и софтуерни компании, е намалял с повече от 30% между ноември 2021 г. и септември 2023 г.

Една от причините, поради които се случва това, е, че стабилността е основен фактор в решенията на студентите относно това за какви видове работа кандидатстват и какви типове работни места приемат, коментира Кристин Крузверга, главен директор по образователни стратегии в Handshake.

„Те гледат заглавията в новините и обръщат внимание на всички съкращения, които се случват в Big Tech, и това ги кара да се чувстват нестабилни”, уточнява мениджърът.

Масовите съкращения подкопаха блясъка на технологичната индустрия, поради което кандидатите се питат дали кариерата в технологичната индустрия все още трябва да се разглежда като „работа-мечта”.

За хората, които преследват мечтана работа в областта на технологиите – „дръжте възможностите си отворени и бъдете реалисти”, съветва Ерик Толоти, старши инженер партньор в Snowflake, който е съкратен от Microsoft през 2023 г. Според него, кандидатите не трябва да се фокусират върху една компания и да смятат, че влизането в нея е сбъдната мечта.

Коментар