Голямото завръщане на Huawei: оглави смартфон пазара в Китай

Смартфоните Huawei са най-продавани на китайския пазар в момента, по данни на Canalys
(снимка: CC0 Public Domain)

Huawei успя да си върне лидерството на китайския пазар за смартфони, изпреварвайки Apple, Oppo, Vivo и други конкуренти, според актуални данни на Canalys за първото тримесечие на годината.

Цифрите сочат, че Huawei е доставила 11,7 милиона смартфона в Китай в периода януари-март 2024 г. Това е 70% увеличение спрямо същия период на миналата година, когато компанията, засегната от санкциите на САЩ, все още се бореше да съживи бизнеса си с мобилни телефони.

Apple пада от първо на пето място, като доставките ѝ в Китай са намалели с 25% до около 10 милиона единици. Вътрешните доставки на Oppo и Vivo също са намалели, съответно с 14% и 9%. Honor, която някога беше бюджетната марка смартфони на Huawei, но се отдели през 2020 г. в самостоятелна компания, постига 9% ръст на вътрешния пазар.

Китай е най-големият пазар на смартфони в света и конкуренцията между водещите марки там е доста силна. Местата в класацията се определят от разлики в размер на няколкостотин хиляди единици, отбелязват пазарните наблюдатели.

Завръщането на Huawei на трона в Китай се свързва с пускането на първия 5G смартфон на компанията, който използва собствен чип (Mate 60 Pro), и наскоро представената линия Pura 70.

Същевременно, анализаторите на IDC дават по-различна картина. Според техните данни, начело на китайския пазар за смартфон е Honor, а не Huawei.

Коментар