Android отхвърли обещаваща процесорна архитектура

Android изглежда все още не е готова за използване на устройства с RISC-V чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Поддръжката на отворената процесорна архитектура RISC-V, която мнозина считат за суперобещаваща, беше премахната от ядрото на Android. След като няколко години работи за внедряване на поддръжка на RISC-V в най-популярната мобилна операционна система, Google направи стъпка в обратната посока. 

Разработчиците на Android премахнаха кода, поддържащ RISC-V, от официалния Generic Kernel Image (GKI), съобщи The Register. Съответният пач, който официализира промяната – „ack_riscv64_turndown” – е изпратен от служител на Google и приет от проекта Android Open Source Project (AOSP) на 1 май 2024 г. На практика това означава, че базираните на AOSP операционни системи, които използват GKI, няма да работят на RISC-V чипове без модификации.

Задачата за осигуряване на поддръжка на тази архитектура се прехвърля върху плещите на производителя на устройството или на конкретен чип. Правенето на определени промени в Android е обичайно за много производители, но внедряването на поддръжка за цяла процесорна архитектура не е тривиална задача и изисква много повече усилия.

Към момента Android все още приема пачове за поддръжка на RISC-V чрез AOSP. Но не е ясно как решението на Google ще се отрази на интегрирането на RISC-V в екосистемата на Android в бъдеще. Мобилната операционната система на Google се използва главно на смартфони и тъй като на пазара все още няма умни телефони, базирани на RISC-V архитектура, на този етап интернет гигантът не усложнява по никакъв начин живота на производителите на устройства. 

Google уверява, че премахването на поддръжката за отворената процесорна архитектура от GKI няма да сложи край на сравнително новата инициатива, която има за цел да „сприятели” Android и RISC-V.

„Android ще продължи да поддържа RISC-V”, казва говорител на Google пред Android Authority. „Поради високата честота на итерации, ние не сме готови да предоставим едно поддържано изображение за всички производители. Тази конкретна серия от пачове премахва поддръжката на RISC-V от GKI Android”.

Решението на Google може да означава, че Android все още не е готова за използване на устройства с RISC-V чипове. Очевидно появата на такива устройства на пазара ще отнеме повече време, отколкото се смяташе досега.

През октомври 2023 г. Google и разработчикът на мобилни процесори Qualcomm обявиха проект за създаване на чипове, базирани на архитектурата RISC-V, наречен Snapdragon Wear и насочен към смарт часовниците. За целта Google разработи операционната система Wear OS (по-рано Android Wear), специална „олекотена” версия на Android.

От 2020 г., като част от борбата срещу фрагментацията на ядрото на Android, Google задължава производителите на устройства да използват общо ядро ​​за всички устройства – Generic Kernel Image (GKI), съставено и подписано от специалисти на интернет компанията. Поддръжката на хардуер (SoC или платки) вече се изпълнява от производителя под формата на специални модули (GKI модули). Тези модули и самото GKI ядро могат да се актуализират отделно едни от други.

Подобен подход, въведен като част от инициативата Project Mainline, позволява също на Google своевременно да доставя актуализации за сигурност на Android чрез Google Play, заобикаляйки доставчика на устройството. 

За разлика от архитектурата Arm, която доминира на пазара на смартфони и носима електроника, и x86, която е популярен сред производителите на компютри, RISC-V, представена през 2010 г., е отворена архитектура – може да се използва свободно във всякакви проекти, включително комерсиални.

Подкрепата и развитието на RISC-V се осъществява от организацията с нестопанска цел RISC-V International, която включва повече от хиляда участници от 50 страни. Китай също видя потенциала на RISC-V и дори планира да създаде своя собствена национална версия на архитектурата – разклонение, наречено RISC-X, за да се защити от евентуални санкции от страна на САЩ. 

Коментар