Huawei пуска настолен РС със собствен Kirin процесор

Нов настолен компютър на Huawei ще използва за първи път процесора Kirin 9000C
(снимка: Huawei)

Китайският технологичен гигант Huawei подготвя за пазара настолен компютър, в който за първи път ще използва собствения си процесор Kirin 9000C. Досега чиповете от серията Kirin се вграждаха в смартфоните на компанията.

Новият десктоп РС се нарича Qingyun W515x и се очаква на пазара по-късно този месец, съобщи китайската компания Kuai Technology, която подчертава, че процесорите от серията Kirin 9000 са не само в основата на мобилните телефони на Huawei, но скоро ще се появят и в персоналните компютри на бранда.

Qingyun W515x за първи път в РС индустрията ще използва Kirin 9000C, но подробните спецификации за чипа все още не са известни. Засега се знае единствено, че процесорът има 8 ядра, 12 нишки и интегрирана GPU графика.

Конфигурацията на компютъра за бизнес потребители включва LPDDR5 памет, Wi-Fi 6 безжична мрежа, TPM чип за сигурност, поддръжка на Huawei UFS и SSD твърди дискове.

Предвиждат се две версии на операционната система, които ще бъдат стартирани съвместно. Едната е KOS 2403 на системата Kirin, а другата е версия 1070 на Unified Technology UOS. Все още няма компютърна версия на Hongmeng.

През март миналата година Huawei обяви нова търговска марка “Huawei Qingyun” с продукти като преносими компютри, таблети, настолни компютри, принтери, носими устройства, интелигентни екрани и др.

Сред тях има два настолни компютъра, Qingyun B730 и Qingyun B530. Те използват процесори Intel Core от 12-то поколение, вкл. i7-12700, i5-12400 и i3-12100. Операционните системи са Windows 11 Home Edition и Professional Edition.

Коментар