SK Hynix – новата звезда в ерата на AI и LLM

Чиповете, използвани за изграждане на AI системи и LLM приложения, се търсят като топъл хляб, производителите процъфтяват (снимка: CC0 Public Domain)

Бумът на изкуствения интелект и големите езикови модели изисква нови изчислителни технологии, което доведе до неочаквано бързото развитие на бизнеса на някои производители като например Nvidia. Но не само тя печели от ситуацията. Можем да се обзаложим, че една от новите звезди на бизнеса с AI и LLM е… SK Hynix.

Наскоро южнокорейският гигант в производството на полупроводници съобщи, че цялото му производство за 2024 г. на чипове за памет от висок клас е вече разпродадено. Разпродадена е и по-голямата част от продукцията за следващата година.

Ситуацията се обяснява с огромното търсене на авангарден хардуер за системи с изкуствен интелект и големи езикови модели. Компанията, впрочем, е доставчик на Nvidia и очевидно следва възходящата ѝ траектория.

SK Hynix е сред доминиращите производители на пазара за чипове за памет с висока честотна лента (HBM). Корейската компания е водещ доставчик на Nvidia, която пък държи около 80 процента от световния пазар на чипове за изкуствен интелект.

Жега на пазара на HBM чипове

Чиповете памет с висока честотна лента (High Bandwidth Memory – HBM) са вид DRAM модули с по-висока честотна лента от DDR4 или GDDR5, същевременно по-ниско потребление на енергия и значително по-малък форм фактор. Това се постига чрез подреждане на няколко (до осем) DRAM матрици в стек. SK Hynix е сред лидерите в развитието на тази технология.

Благодарение на силните продажби на хардуерни компоненти за приложения с изкуствен интелект като HBM чиповете, през първото тримесечие на настоящата година SK Hynix постигна втората си най-голяма оперативна печалба, откакто съществува  – 2,9 трилиона вона (2,1 милиарда долара).

През април южнокорейската компания обяви, че ще си сътрудничи с тайванския полупроводников гигант TSMC, за да прави следващо поколение HBM чипове. TSMC също доставя модули на Nvidia.

Междувременно Micron, друг доставчик на Nvidia, посочи през март, че доставките му на HBM за 2024 г. са изчерпани и, че дори вече е разпределил „по-голямата част“ от продукцията за 2025 г.

Неутолим глад

SK Hynix обяви пред AFP, че нейните HBM чипове за 2024 г. са напълно разпродадени. Главният изпълнителен директор Квак Но-Джун обясни на пресконференция, че увеличеното използване на AI устройства „ще доведе до експлозивно нарастване на търсенето на високоскоростни чипове с памет с голям капацитет и ниска мощност, специализирани за AI приложения“.

На фона на нарастващото търсене се очаква хардуерните компоненти за AI като HBM паметта да съставляват 61 процента от производството на чипове на компанията, каза Джъстин Ким, ръководител на AI дивизията на SK Hynix. Цифрите са забележителна в сравнение с едва петте процента, отчетени за 2023 г.

Възстановяване на DRAM пазара

Заедно с това SK Hynix очаква подобрение в търсенето на „конвенционална DRAM“ като памети за смартфони, компютри и сървъри. Това ще стане видимо най вече през втората половина на 2024 г. В резултат, всеки свързан с това излишък на продукти най-вероятно ще намалее.

Нови инвестиции

Пазарът на HBM най-вероятно ще нараства с повече от 60 процента годишно, според SK. Въпреки това, той изисква два пъти по-голям производствен капацитет, за да осигури същия обем като обикновените DRAM продукти.

„Експерти от индустрията смятат, че запасите – както при доставчиците, така и при клиентите – ще намалеят, тъй като увеличаването на доставките на първокласни продукти като HBM изисква по-висок производствен капацитет от конвенционалната DRAM, което води до относително намаляване на доставките на конвенционална DRAM“, уточнява производителят на памети.

Ден преди анонса на печалбите си SK Hynix заяви, че „увеличаването на DRAM възможностите с фокус върху HBM е предпоставка за бъдещ растеж“. Фирмата разкри планове за инвестиране на над 20 трилиона вона (14,5 милиарда долара) в „дългосрочен план“ за изграждане на нов завод за производство на чипове за памети в провинция Северен Чунгчеонг.

5,3 трилиона вона (3,8 милиарда долара) са предназначени за изграждането на фабриката, а останалите – за закупуване на машини и оборудване. Това решение идва на фона на скорошното построяване на няколко други подобни завода.

Разбира се, разрастването на производството има своята цена. „Поради увеличените нужди за посрещане на бързо нарастващото търсене на HBM и новото инвестиционно решение за [новата фабрика] M15X, капиталовите разходи на компанията тази година се очаква да бъдат малко по-високи от първоначално планираните“, добави компанията.

Коментари по темата: „SK Hynix – новата звезда в ерата на AI и LLM”

добавете коментар...

  1. Ket

    Поздравления за добрия превод, личи си положението старание за правилен български език

Коментар