Продажбите на скъпи смартфони растат най-бързо

Търсенето на смартфони с цени над 800 долара растат най-бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на смартфони се радва на пълномащабно възстановяване през първото тримесечие на 2024 г., според априлските доклади на анализаторите от IDC и Canalys. Ново проучване на Counterpoint Research дава допълнителна информация за приходите от продажби и ценовите категории, както и рейтинг на най-продаваните смартфони в света.

Според оценките на Counterpoint, през първото тримесечие производителите на смартфони са доставили почти 297 милиона устройства, подобрявайки резултата отпреди година с 6%. Положителната динамика се дължи на силното представяне в ключови региони като Европа, Близкия изток и Африка (MEA), Карибите и Латинска Америка.

По-рано IDC изчисли, че през в периода януари-март 2024 г. световният пазар на смартфони е нараснал със 7,8% на годишна база, достигайки обем от 289,4 милиона устройства. Canalys смята, че доставките са се увеличили с 10%, надхвърляйки 296 милиона единици.

В допълнение към силното увеличение на обема, Counterpoint отбелязва, че глобалните приходи от смартфони са се увеличили със 7% и са достигнали най-високата си точка за първо тримесечие, откакто компанията следи пазара.

Традиционно най-голям принос за продажбите на смартфони има Apple, която осигурява над 40% от общия оборот в индустрията. Приходите от смартфони на американската корпорация обаче са паднали с 11% през отчетното тримесечие, отбелязват анализаторите.

На второ място е Samsung с дял от 18% от приходите на смартфон пазара. Следва Xiaomi (6%), която показа най-високи темпове на растеж на продажбите, поради успеха си на най-важните пазари за компанията. Топ 5 се допълва от Oppo (6%) и Vivo (4%).

Марките извън челната петица също отбелязват значително увеличение на продажбите, по-специално това се отнася за китайските производители Huawei, Honor и Transsion, сочи анализът.

По отношение на броя на доставките, подреждането е малко по-различно: Samsung е на първо място (20% дял), следвана от Apple (17%), Xiaomi (14%), Oppo (8%) и Vivo (7%).

Анализът на структурата на пазара, като се вземе предвид ценовата категория, показва, че доставките на смартфони с цени над $800 растат най-бързо, с двуцифрени темпове. В резултат тези устройства заемат 18% от пазара, разширявайки присъствието си с 2% спрямо януари-март 2023 г.

Най-популярните смартфони остават с цени от $100 до $399. В този сегмент попадат над половината (53%) от устройствата, навлезли на световния пазар през последното тримесечие.

Що се отнася до най-популярните модели, местата в десетката на бестселърите са поравно разпределени между устройствата на Apple и Samsung. Анализаторите подчертават наличието на 5G поддръжка във всички устройства.

Първите четири места заемат iPhone 15 Pro Max, iPhone 15, iPhone 15 Pro и iPhone 14. Следват Samsung Galaxy S24 Ultra, Galaxy A15 5G и Galaxy A54. iPhone 15 Plus е на осма позиция, а топ 10 се допълва от Galaxy S24 и Galaxy A34.

Коментар