Само за аудиофили: Sennheiser Momentum True Wireless 4

Елегантни и секси на вид, с метален блясък, тези слушалки ще паснат като бижу в ухото
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Малцина разбират хората, които са вманиачени на тема перфектен звук. За повечето потребители изглежда, че страстта към аудио-техниката е просто излишно трошене на пари или демонстрация на снобизъм. Ако сте от малцината неразбрани аудиофили, една новост, която не бива да пропускате, е появата на безжичните слушалки Sennheiser Momentum True Wireless 4 – триизмерен звук и истинска наслада за ухото в компактния размер на „тапи”.

Линията слушалки Sennheiser Momentum не е новост на пазара и се асоциира с високо качество слушалки за „маниаци”. Сега е назряло време за най-новото предложение в серията – Sennheiser Momentum True Wireless 4.

Тези слушаки тип „тапи” са проектирани да се конкурират с най-добрите слушалки с активно шумопотискане. Елегантни и секси на вид, с метален блясък, те донякъде приличат на бижута в ухото.

Качество на звука

Трудно е да предадем с думи какво означава качество на звука и с какво то е по-различно при  Sennheiser Momentum True Wireless 4. Можем да сравним звученето на тези слушалки с 3D картина: звукът е обемен, триизмерен, сякаш човек се намира вътре в музиката.

Ако, например, слушаме концерт, то ще почувстваме металическия глас на флейтите, трептенето на тимпаните и почти цялата „текстура” на всички музикални инструменти, при това разположени по „звуковата сцена”, сякаш сме точно там, всред музикантите. Въпреки компактния си размер слушалките успяват да придадат пространствена дълбочина на звука.


Освен за слушане на предпочитаната музика, това 3D усещане е възлово за преживяването при игри и гледане на филми. Обемното усещане на звука позволява точно и безпогрешно да локализираме източника – дори по-добре, отколкото бихме се ориентирали в реална житейска ситуация.

Разбира се, за доброто звучене човек може да се погрижи и с доза лична намеса, като направи фини настройки с екулайзера в приложението към слушалките. Така ще коригира тоновете според личните си предпочитания.

Накратко, тези слушалки звучат страхотно: чисто, бистро, обемно, триизмерно. Звуковото възпроизвеждане е в диапазона 5Hz – 21000Hz, а съотношението сигнал-шум е 107 dB!

Шумопотискане

Шумопотискането в Sennheiser Momentum True Wireless 4 е плашещо добро. Плашещо, действително! Ако отворите кутията, ще забележите в листовката предупреждение никога да не шофирате с тези слушалки. И има причина. Наистина външните звуци са смайващо добре изолирани. Няма да е пресилено да се каже, че ако шофираме с тези слушалки и отнякъде наближава линейка с включена сирена, твърде вероятно е да не я чуем.

Доколкото са правени измервания, понижаването на шума е около 83%. Въпреки, че не може да бъде избегнат типичният „бял шум” на шумопотискането, истина е, че почти всички околни звуци са изолирани като с невидима стена.

Ако вървим по оживен тротоар и слушаме запис на глас или музика, няма да чуем нито хорските разговори наоколо, нито рева на колите. Е, няма да чуем и ако някой наближава с бързи стъпки зад гърба ни. Но пък ако често летим със самолет, тези слушалки са нещо, което бихме искали да имаме със себе си на борда!

За тези, които предпочитат да слушат без шумопотискане, режимът на „прозрачност” позволява навлизане на околните звуци и дори известно усилване.

Дизайн

Корпусът на слушалките е достатъчно голям, за да изпъква осезаемо извън ушите. Високоговорителите имат диаметър 7 мм. Sennheiser гарантира, че можем да ги поставим сигурно в мидата на ухото с три различни размера силиконови конуси. Все пак ако човек има твърде малки уши, може да му се стори, че слушалките са големи, за да ги натъпче в ухото си.

 

Sennheiser Momentum True Wireless 4 са проектирани със защита от проникване на вода по стандарта IP54. Това не е достатъчно за плуване, но пък е напълно достатъчно да устоят на мокренето при тренировки или пък при дъжд. Въпреки, че щеше да е идеално да са напълно водонепроницаеми, все пак е добре да знаем, че можем да ги използваме в почти всякаква житейска ситуация – при дълги бягания, интензивни тренировки, при внезапен пролетен дъжд…

Ежедневно управление

Sennheiser Momentum True Wireless 4 се управляват с помощта на капацитивни сензорни пластини на гърба на всяка слушалка. Няма бутони или механични части, следователно е по-малко вероятно „тапите” да се повредят и да се влоши качеството на музиката.

С известно време за свикване управлението всъщност е доста семпло:

  • Едно докосване: лява -„Прозрачен” режим; дясна – Пауза/пускане
  • Две докосвания: лява – Една песен назад; дясна – Една песен напред
  • Тройно докосване: лява – ANC; дясна – Гласов асистент
  • Дълго натискане: лява – Намаляване на звука; дясна – Увеличаване на звука

Освен това има смартфон-приложение за управление на слушалките. Sennheiser Smart Control е един от най-полезните софтуерни приятели и има какво да предложи. Например, можем да накараме слушалките да се самонастройват според ушите ни; можем да използваме 5-лентов екулайзер, за да настроим звука; дори да зададем координати за геозониране на активното шумопотискане според това къде се движим.


Особено интересен е тестът за прилягане, тъй като много хора не знаят колко важно е доброто прилягане на слушалката към ухото. Проблемите с пасването означават лошо уплътнение, лошо качество на звука и по-слаб ефект на шумопотискането. Наличието на приложение за проверка на прилепването помага значително.

Свързаност и съвместимост

Sennheiser Momentum True Wireless 4 се свързва с източниците на аудио чрез Bluetooth 5.4 с SBC, AAC, aptX Adaptive, aptX Lossless или — след актуализация на фърмуера — LC3 и LE Audio. Който използва iPhone, ще бъде ограничен до кодеците AAC (и SBC). Потребителите на Android са облагодетелствани, тъй като тези телефони често могат да използват пълната гама от налични кодеци.

Слушалките могат също така да се свържат с Auracast, ако подобни източници са налични в непосредственото обкръжение. Разбира се, разполагат и с вграден микрофон за разговори.

Батерия и зареждане

Батерията на Sennheiser Momentum True Wireless 4 осигурява малко под 8 часа възпроизвеждане на музика при 75 dB (безопасно, типично ниво на слушане). Това е отвъд времетраенето, което повечето настоящи истински безжични слушалки постигат, дори и да не е рекордно. За потребителя цифрата означава, че не би трябвало да има проблеми с пътуването до работното място и дори ако трябва да изкара цял работен ден, вероятно ще може да се размине с презареждането им.

В допълнение към кабелното USB Type-C зареждане чрез калъфчето слушалките могат да се зареждат от какво да е Qi-съвместимо безжично зарядно устройство. Това е добре за моментите, когато не искаме да се занимаваме с кабели. Безжичното зареждане е все по-предпочитано в днешно време – не само заради удобството, но и защото запазва дълготрайността на продукта, ако батерията се поддържа заредена в диапазона от 20 до 80%.

Във връзка с това приложението Sennheiser Smart Control има „режим за защита на батерията”, който зарежда по-бавно, за да запази здравето ѝ. Въпреки че звучи малко нелогично, това поведение е въпрос на добра „зарядна хигиена”. Така слушалките ще имат много по-дълъг живот, отколкото биха имали с постоянни цикли на зареждане и разреждане от 0 до 100% – начин, за който е известно, че бързо разгражда клетките.

Наличност и цена

Както казахме, това са слушалки за аудиофили, с изключително качество. Затова не е изненадваща и цената им: Sennheiser Momentum True Wireless 4 са достъпни в търговската мрежа у нас за около 580 лв. с ДДС и гаранция 24 месеца. На последното изложение CES 2024 в Лас Вегас този нов продукт спечели 14 награди „Най-доброто от шоуто”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Само за аудиофили: Sennheiser Momentum True Wireless 4”

добавете коментар...

  1. Златко

    Качество на звука наистина страхотно!
    Издържливост на батерията – много добра!
    Качество като издържливост пълна пародия. Версия 2 изкара почти 2 години изгоря едната. Смениха с версия 3 нови не можаха да издържат 1 година и изгоряха и двете!
    Не се ремонтират направо ги заменят, бъдете внимателни!!

Коментар