Huawei поема твърд курс към HarmonyOS

Huawei свързва бъдещето на мобилния си бизнес с операционната система HarmonyOS
(снимка: Huawei)

Мобилните устройства на Huawei ще преминат тази година изцяло към платформа HarmonyOS. Китайската компания ще се откаже напълно от поддръжката на приложения за Android, според източници от индустрията.

Отговорът на Huawei на санкциите от САЩ не е фокусиран само върху хардуера. Компанията прави голям скок в разработката на софтуер с HarmonyOS Next, нова операционна система, която напълно се отказва от поддръжката на приложения за Android.

Според източници на Nikkei Asia, през настоящата година Huawei най-накрая ще се разграничи напълно от операционната система Android. Очаква се новата версия HarmonyOS Next да се появи първо на смартфоните от серията Huawei Mate 70.

Собствената операционна система на Huawei предлага подобрена ефективност на паметта и възможности за изкуствен интелект, изпълнявани локално на устройството. Истинският тест обаче се крие в наличността на приложения за нея.

Докато HarmonyOS Next в момента има над 4000 приложения, включително популярни като Alipay и McDonald’s, Huawei се е насочила към много по-голяма библиотека, като се стреми към достигане на 5000 приложения в рамките на годината, а като по-далечна цел до 500 000.

Успехът на миналогодишната серия Mate 60 стимулира китайските корпорации и бизнеси да се присъединят към Huawei в разработването на приложения за HarmonyOS Next. След това компанията пусна серията Nova 12, а наскоро излязоха смартфоните Pura 70, като всички те са добре приети от потребителите.

TechInsights, канадска изследователска фирма, прогнозира, че Huawei ще продаде 10 милиона телефона Pura 70 тази година. Очаква се предстоящата серия Mate 70 да стимулира още повече продажбите, като върне Huawei обратно на върха на пазара на смартфони в Китай след дълго отсъствие.

WeChat, доминиращо приложение за съобщения в Китай с над милиард потребители, има значително влияние върху съдбата на HarmonyOS Next. Способността на Huawei да осигури подкрепа от такива големи играчи ще бъде от решаващо значение за оцеляването на платформата в Китай.

Ако успее, HarmonyOS Next със сигурност ще бъде основен конкурент на iOS на Apple и Android на Google в тристранна битка за доминиране при смартфоните. Въпреки това, пътят напред не е без предизвикателства и само времето ще покаже дали Huawei може да навигира ефективно на пазара.

Коментари по темата: „Huawei поема твърд курс към HarmonyOS”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    Ползвам Българско радио, Православни приложения и още куп други неща, които със сигурност няма да бъдат портнати за новата OS. Демек, най-прекия път да ме накарат да НЕ ъпгрейдвам продуктите им, които ползвам сега. Самото разделяне с екосистемата на Гугъл е напълно достатъчно.

  2. Йордан

    Доста смело!

Коментар