Samsung разработи самосветещ QD-LED дисплей

18,2-инчовият QD-LED дисплей с резолюция 3200×1800 е подходящ за лаптопи
(снимка: IT Home)

Корейският производител Samsung Display показа дисплейна технология от следващо поколение, наречена QD-LED (Quantum dot LED), на изложението SID 2024 г., фокусирано върху информационните дисплеи.

В момента OLED е единствената налична в търговската мрежа самосветеща технология за дисплеи, но тя страда от недостатъци като прегряване на екрана, стареене и ограничена яркост, поради органичните материали. Съществуващите дисплеи с квантови точки използват фотолуминесценция и изискват източник на светлина за подобряване на цвета.

Новата QD-LED технология на Samsung съчетава високата ефективност на самосветещите дисплеи с превъзходната точност на цветовете и широката цветова гама на квантовите точки, отбелязва IT Home. Дисплеят излъчва светлина директно чрез ток и може да се похвали с по-висока стабилност на материала от OLED, благодарение на неорганичните квантови точки.

Прототипът на QD-LED панела на Samsung има размери 18,2 инча и е идеален за големи лаптопи със своята разделителна способност 3200×1800 и плътност на пикселите 202 PPI. Този панел използва мастиленоструен печат за формиране на пикселите на голяма площ, което значително подобрява ефективността на производството.

Екологичният QD-LED панел на Samsung избягва традиционните квантови точки от кадмиево съединение и разчита на процес без кадмий. За отбелязване е, че документът, свързан с тази разработка, получи престижната „Годишна награда за изключителен документ” от SID.

Коментар