Експлозия разтърси завода на TSMC в Аризона

Строящото се предприятие за чипове на TSMC във Финикс, Аризона, претърпя инцидент
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Експлозия избухна в обект на най-големия производител на чипове по договор TSMC, който се изгражда в момента във Финикс, щата Аризона, САЩ. Според местното издание Arizona Republic, един човек е ранен в резултат на инцидента, причините се изясняват.

Следобед на 15 май 2024 г. пожарната служба на Финикс получи сигнал за експлозия и изпускане на „опасни материали” в близкия кампус на TSMC. Около 14:30 ч. местно време три противопожарни екипа от Финикс и близките Глендейл и Дейзи Маунтин се отзоваха на мястото.

Не е известно колко успешна е била намесата на пожарната. TSMC твърди, че никой от служителите на компанията или работниците на строителната площадка не е съобщил за наранявания. Експлозията не е причинила щети на инфраструктурата.

Arizona Republic обаче пише, позовавайки се на изявление на местните власти, че  има пострадали. В резултат на инцидента тежко е наранен възрастен мъж, шофьор на камион за превоз на отпадъци. Пострадалият е откаран в близката болница.

TSMC отказа подробности за инцидента. „Работим в тясно сътрудничество с местните власти. Това е активно разследване и в момента не могат да бъдат публикувани допълнителни подробности”, каза говорител на компанията.

Експанзията на TSMC извън Тайван

Тайванската TSMC е най-големият производител на персонализирани чипове по договор. Клиенти на компанията са водещи разработчици на чипове, които нямат собствени фабрики, включително AMD, Apple, Nvidia и Qualcomm.

Като част от разширяването на производствените си възможности извън Тайван, TSMC работи по изграждане на три обекта в Аризона, САЩ. Общо компанията очаква да похарчи 65 милиарда долара за тези проекти.

Плановете на TSMC за стартиране на фабрики в Съединените щати станаха известни още през май 2020 г. Въпреки това се очаква предприятията да започнат да функционират напълно едва през 2030 г.

Първите две фабрики, които в момента са в процес на изграждане, ще бъдат пуснати в експлоатация през 2025 г. и 2028 г..

Планира се второто предприятие да започне да произвежда усъвършенствани чипове по 2-нанометрова технология. TSMC обаче отложи пускането на едно от своите предприятия от 2024 г. за 2025 г., а повторение на този сценарий не може да бъде напълно изключен.

В началото на април 2024 г. стана известно, че властите на САЩ ще предоставят на TSMC финансова помощ в размер на $11,6 милиарда от средства, отпуснати за изпълнение на инициативи, предвидени от Закона за чиповете. От тях $6,6 милиарда са директни субсидии, а останалите $5 милиарда са под формата на евтини заеми.

Законът за чиповете, одобрен от президента на САЩ Джо Байдън през август 2022 г., е насочен към подкрепа на националната полупроводникова индустрия и има за цел да предостави финансов стимул на чуждестранните производители на интегрални схеми да отворят фабрики в страната.

Броят на желаещите да се присъединят към инициативата е толкова голям, че в началото на април 2024 г. Министерството на търговията на САЩ, действащо като администратор на програмата, беше принудено да спре финансирането си в подкрепа на научноизследователска и развойна дейност, поради недостиг на средства.

Каскада от проблеми

От началото на 2024 г. проблеми от различен характер следват по петите TSMC. През март се появиха информации за предстоящо увеличение с до 30% на тарифите за електроенергия, замразени преди това от тайванските власти. За TSMC, като един от най-големите консуматори в страната, това може да се превърне в сериозен проблем и да допринесе за покачване на цените на чиповете в глобален мащаб.

Месец по-късно, през април, производствените обекти на компанията в Тайван бяха ударени от поредица от земетресения, които разтърсиха острова. TSMC претърпя най-малко 92 милиона долара материални щети от бедствието.

Инцидентът в Аризона допълва тази серия от проблеми. Но според наличните към момента информации, мащабите на взрива са малки и едва ли ще попречат сериозно на плановете на компанията.

По-рано, през 2022 г. служител в завода Fab 12 на TSMC в Хсинчу, Тайван, използва самоделна бомба, за да взриви мотоциклета на свой колега, докато той беше близо до превозното средство, от лична враждебност. Собственикът на мотора оцеля, макар и тежко ранен, а нападателят влезе в затвора за девет години.

Коментар