На хоризонта: HarmonyOS NEXT без Android за различни устройства

Бъдещата версия HarmonyOS NEXT ще бъде напълно свободна от Android и ще работи на различни устройства  (снимка: Huawei)

Решителността на Huawei да скъса напълно с Andoid ще се затвърди тази есен с пускането на HarmonyOS NEXT – новата мобилна платформа на китайския технологичен гигант, която не съдържа нищо от Android и ще работи на различни типове устройства.

На конференцията за разработчици на Huawei през юни се очаква дебют на бета версия на HarmonyOS NEXT, която е важен крайъгълен камък в развитието на операционната система. Въпреки че все още няма подробности от официалния канал, скорошно изтичане на информация предполага по-широко разпространение на системата през септември, на различни категории устройства.

Huawei има вътрешни планове за пускане на HarmonyOS NEXT на съвместими „candy bar” флагмани, сгъваеми флагмани, телефони от среден клас, таблети и смарт часовници, които се очакват през втората половина на 2024 г., твърди Gizmochina, позовавайки се на Tipster Digital Chat Station.

„Candy bar” флагманът, споменат в публикацията, вероятно се отнася до предстоящата серия смартфони Huawei Mate 70, която въз основа на предишни репортажи се очаква да излезе на пазара в началото на септември.

Технически погледано, с HarmonyOS NEXT, Huawei напълно прекъсва връзката с Android. Компанията изоставя традиционната кодова база на Android Open Source Project (AOSP) и разчита изцяло на ядрото Hongmeng и собствените системни приложения, което прави платформата несъвместима с приложенията за Android.

Въпреки тази промяна, Huawei успя да убеди хиляди компании и институции да разработят приложения за HarmonyOS NEXT. По данни на Huawei, вече са налични над 4000 нейтив приложения за новата операционна система, като предстои да се появят още повече. Списъкът обхваща различни категории като навигация, новини, финанси и игри.

Официалната цел на Huawei е да разполага с 5000 собствени приложения до края на 2024 г., с дългосрочна визия за достигане на 500 000. Успехът на този преход ще зависи в голяма степен от съпричастността на разработчиците на приложения и потребителския опит с новата екосистема на приложенията.

Срокът за пускане на HarmonyNEXT през септември предполага амбициозен план за внедряване от страна на Huawei. Предстои да видим дали новата система може да се утвърди като жизнеспособна алтернатива на пазара на мобилни платформи, където доминират Android и iOS.

Коментар