Как геймърите могат да се възползват от SSD

Геймърите са от групата потребители, която се възползва от напредъка на SSD-тата
(снимка: CC0 Public Domain)

SSD дисковете станаха стандарт за персоналните компютри и потребителите, които преминаха към този тип носители, не искат да се връщат към хард дисковете (HDD). Особено когато става въпрос за използване на HDD за операционната система, където разликата е най-очевидна.

На SSD диск операционната система работи по-бързо и ефективно, което се забелязва дори при зареждането ѝ. По тази причина в продължение на години беше обичайна практика операционната система да се инсталира на SSD диск, а хард дискът да се използва за файлове и игри. Така се правеше, когато SSD дисковете бяха скъпи и с малък капацитет. Но това вече се променя.

Днес SSD дисковете са не само по-бързи, но и капацитетът им не се различава от този на хард дисковете, отбелязват експертите от Samsung. Геймърите, със сигурност, са от групата, която се възползва от напредъка на SSD-тата. Особено като се има предвид, че игрите стават все по-сложни и заемат все повече място.

HDD дисковете могат да изглеждат като примамлива по-евтина алтернатива, но е важно да се отбележи, че сега в минималните изисквания за игрите от големите разработчици се посочва, че е необходим SSD диск.

Кой SSD диск е най-подходящ за геймъри?

Скоростта е важен фактор при избор на диск, тъй като тя влияе на много от аспектите на игровите изживявания. Най-забележителна е разликата във времето за зареждане на игрите. Тестовете на Samsung потвърждават, че тази разлика е голяма – можете да очаквате значително подобряване на производителността в игрите при използване на SSD.

Друго предимство, макар и не толкова очевидно, е това, че използването на по-бърз диск подобрява кадровата честота. Това е особено актуално за игри с големи, открити светове с богато разнообразие от места и реалистичен визуален стил.

SSD дисковете предлагат на геймърите и редица по-малки предимства. Игрите се инсталират много по-бързо, което е полезно, когато искате да опитате няколко игри в рамките на кратък период. Друго предимство на бързия диск е, че скоростта му предпазва от резки спадове на производителността, което е важно за мултиплейър игрите, където всяка секунда е от значение.

Също така с по-бърз диск можете да заредите лобито първи и да изберете любимия си герой преди другите. Ако искате да изградите истинска геймърска машина, ще имате нужда от диск с допълнително охлаждане,  подчертава Samsung

Съвместимост с гейм конзоли

Разбира се, изброените по-горе предимства не се отнасят само за компютър. SSD дисковете, които са съвместими и с конзоли като PlayStation 5, могат да се поставят в конзолата и да разширят значително капацитета ѝ. Допълнителното охлаждане ще бъде полезно, когато хардуерът ви започне да се прегрява.

Като цяло, бързият SSD подобрява както работното, така и геймърското изживяване. По-бързото зареждане, големият капацитет на паметта, подобрената производителност, отсъствието на спадове на кадровата честота и допълнителните кадри в секунда са все предимства, които се оценяват високо от геймърите.

Коментар