Nvidia иска и мястото на процесора в новите AI PC

Новата вълна AI PC дава шанс на Nvidia да заеме и мястото на централния процесор
(снимка: Microsoft)

В персоналните компютри името Nvidia се свързва с графичните процесори (GPU), докато централните процесори (CPU) са запазени за Intel и AMD. Но представете си лаптоп, в който и CPU, и GPU са произведени от Nvidia. Този ден е близо – компанията на Дженсън Хуанг подготвя SoC (система на чип) за новата вълна компютри с изкуствен интелект Copilot+ PC.

Nvidia изглежда наистина ще пусне собствена едночипова система за персонални компютри. Очевидно само за новата Copilot+ PC концепция, която Microsoft лансира наскоро със собствен Surface лаптоп и решения от партньори. Става въпрос за компютри с Arm-базиран процесор (фаворитът е Snapdragon X Elite на Qualcomm), операционна система Windows и изкуствен интелект Copilot. 

В скорошно интервю с мениджърите на Nvidia и Dell, за което съобщава WCCF Tech, на журналистически въпрос относно плановете на Dell за новия РС сегмент, Майкъл Дел заяви, че “си струва да изчакате до следващата година”. По-рано се появиха и слухове за сътрудничество между Nvidia и MediaTek с цел създаване на SoC за AI компютри.

Според инсайдера XpeaGPU, който разкри някои от характеристиките на Blackwell чипа, преди Nvidia да го обяви, тази SoC ще бъде произведена по 3-нм технология от TSMC. Чипът ще включва процесорен клъстер с ядра Cortex-X5 , GPU от поколение Blackwell и контролер за LPDDR6 памет.

В същото време все още не е ясно дали новата SoC, насочена към персоналните компютри, ще бъде съвместно творение на Nvidia и MediaTek, или първата ще се справи сама с предизвикателството.

Към момента може само да се гадае каква производителност ще предложи такава SoC. Със сигурност GPU-то ще бъде на ниво, но дали CPU-то с конвенционалните ядра Cortex-X5 ще може да конкурира процесора Oryon на Qualcomm, не е ясно.

Вероятно новата SoC ще има много ядра Cortex-X5 и прагът на ограничението за мощността на платформата ще бъде доста по-висок отколкото при решенията за смартфони, отбелязват пазарните наблюдатели. 

За сравнение, чипът за смартфони Dimensity 9300 с четири ядра Cortex-X4, не най-високите честоти и TDP постига около 7500 точки в многопоточен режим на теста Geekbench 6. Това е малко спрямо Snapdragon X Elite – чипът на Qualcomm, който е в основата на новите Copilot+ PC, обявени от Microsoft и нейните партньори от компютърната индустрия.

Коментар