Хайпът около изкуствения интелект е в пика си

Бившият изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер очаква стабилизация в оценките на компаниите, свързани с бума на изкуствения интелект (снимка: Kevin Mayer / SXSW/ X)

Шумът около изкуствения интелект е достигнал кресчендо, а оценките за пазарната стойност на компаниите изглеждат „астрономически”, каза Кевин Майер, бившият изпълнителен директор на TikTok, по време на конференцията VivaTech в Париж, където беше интервюиран от CNBC.

В изкуствения интелект има основна стойност, както се вижда от предишни иновации като метавселената и блокчейн, смята Майер, като същевременно предупреди за предстояща „стабилизация” на оценките.

„AI предоставя възможности, които все още не са виждани и са много ценни. Но цикълът на реклама беше драматичен”, каза настоящият съизпълнителен директор на Candle Media.

„Мисля, че ще видим връх на хайпа в рамките на AI, на оценките и всеки ще говори как това ще разруши всяко едно кътче от нашата икономическа вселена и личен живот”, коментира Майер.

Откакто ChatGPT на OpenAI беше представен за първи път на света през ноември 2022 г., регулаторите и технологичните лидери стават все по-притеснени от рисковете, свързани с усъвършенстваните AI системи.

В същото време шумът от страна на инвеститорите доведе до значително по-високи оценки на AI компаниите в някои случаи. OpenAI, Anthropic, Cohere и Mistral събраха милиарди долари от рискови капиталисти, заедно с внимание и инвестиции от големи технологични фирми, като Microsoft и Amazon.

Високопоставени мениджъри подкрепиха технологията и нарастващия интерес към нея. Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън е сред тях, като каза пред CNBC през февруари, че AI не е просто мимолетна мода и, че е нещо повече от просто големи езикови модели като тези, които са в основата на ChatGPT. 

Даймън също така направи сравнение на настоящия момент с технологичния балон, който се появи в началото на 21-ви век, в полза на изкуствения интелект. Но според Майер, AI „вече е силно надут”.

„Твърде много компании [внасят] твърде много капитал при оценки, които са твърде астрономически. Така че ще има стабилизация. Ще има осъзнаване на ползите от изкуствения интелект в много индустрии, но мисля, че шумът в момента е на връхната си точка”, обобщи бившият CEO на TikTok.

Коментар