Microsoft предпочита AMD ускорители за GPT-4

Ускорителят AMD Instinct MI300X е предпочитан от Microsoft в решенията за GPT-4
(снимка: AMD)

Ускорителите AMD Instinct MI300X са най-доброто решение за изкуствения интелект GPT-4, когато става въпрос за цена/производителност, твърди Microsoft. Това несъмнено е добра реклама за AMD, на фона на доминацията на Nvidia в AI хардуера.

Напоследък Microsoft се превърна в един от най-големите клиенти на AMD, в частност на новите ускорители Instinct. Сатя Надела, главният изпълнителен директор на Microsoft, заяви, цитиран от WCCF Tech, че AMD Instinct MI300X е най-доброто решение на пазара за GPT-4 по отношение на цена/производителност.

CEO-то на ИТ гиганта от Редмънд подчерта, че сегашният много бърз напредък в развитието на изкуствения интелект стана възможен, благодарение на усилията на AMD и Nvidia, които имат значителен принос за развитието на пазарите чрез своите ускорители.

Microsoft участва активно в партньорството с AMD и вижда ускорителя Instinct MI300X като най-добрата опция по отношение на стойността, която носи, заяви Надела. Според него, хардуерната AI платформа на AMD може да осигури “най-доброто съотношение цена/производителност за GPT-4 изводи”.

Не е известно колко AMD ускорители е закупила или планира да закупи Microsoft, за да се направи сравнение с броя на закупените от компанията ускорители Nvidia A100 и H100. Въпреки това, публично изразената позиция на толкова важен играч в ИТ индустрията за ускорителите Instinct е малка победа за AMD.

Техническото сравнение на Instinct MI300X с Nvidia H100 сочи, че ускорителят на AMD има над два пъти повече памет и по-добра производителност във всички режими, включително FP16. В същото време, като се има предвид темпът на растеж на Nvidia, компанията, ръководена от Дженсън Хуанг, се справя страхотно и е много напред като резултати спрямо конкурентите.

Коментари по темата: „Microsoft предпочита AMD ускорители за GPT-4”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Има си хас! То Интел са в тотален колапс последните няколко години. Тромави, горещи и скъпи – това са процесорите на Интел в момента.

Коментар