Европейският пазар на смартфони се възстановява

Продажбите на смартфони в Европа се увеличиха през първото тримесечие на 2024 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският пазар на смартфони показа обнадеждаващи признаци на живот през първото тримесечие на 2024 г., отърсвайки се от продължителен спад. Продажбите нараснаха с 10% на годишна база, според нов доклад на Counterpoint Research. Това е първият положителен растеж от третото тримесечие на 2021 г., което предполага потенциална повратна точка за региона.

Технологичните гиганти Samsung, Apple и Xiaomi запазиха господството си, но историята в челната тройка е белязана от контрасти. Samsung, със 7% увеличение на доставките, се очертава като пазарен лидер с 32% дял. Това е обрат след период на спад, вероятно подхранван от успеха на AI-базираната серия Galaxy S24. Пускането на пазара на новите модели A35 и A55 към края на Q1 може допълнително да укрепи позицията на Samsung през следващите месеци.

Apple, от друга страна, отбеляза лек спад от 1% в доставките, въпреки че държи силен пазарен дял от 25%. Това може да се отдаде на естествения цикъл на продажби на iPhone. Доставките на iPhone 15 намаляват поради сезонността, а липсата на нов модел iPhone SE през 2024 г. предполага по-нататъшни спадове до дългоочакваното пускане на iPhone 16 по-късно тази година.

Xiaomi показа постоянен растеж с 11% увеличение на доставките, затвърждавайки позицията си на трети по големина играч с 18% дял. Историята на успеха на китайския бранд е особено видна в Западна Европа, в частност Испания и Италия, водена от добре приетата серия Redmi Note 13. Xiaomi обаче се изправи пред предизвикателства в Централна и Източна Европа, където нарастващата конкуренция от страна на Samsung и Tecno доведе до най-ниския пазарен дял на бранда от началото на 2022 г.

Разпределението на смартфон пазара в Европа по брандове – Q1 2024
(източник: Counterpoint Research)

Освен утвърдените играчи, докладът подчертава някои интересни тенденции. Realme отбеляза значителен растеж от 59%, подхранван от силно представяне в Западна Европа и възстановяване на ключови пазари като Италия и Испания. Достъпната серия C остава бестселър, а новият Realme 12 също се приема добре.

Друг забележителен играч е Honor, който постигна забележителен ръст от 67%, изпреварвайки Oppo, за да заеме желаната пета позиция в Европа за първи път. Това впечатляващо постижение се дължи на успеха на марката в Западна Европа, където доставките се удвоиха на годишна база, благодарение на вълнуващи устройства като Magic V2, Magic 6 и Honor 90.

Въпреки че възстановяването е обещаващо, анализаторът Ян Стрияк от Counterpoint Research предупреждава за прекомерен оптимизъм. Спадът през 2023 г. беше значителен и европейският пазар все още е далеч от нивата преди пандемията. Очаква се растежът да продължи със скромни темпове през останалата част от 2024 г., но наваксването до числата преди пандемията вероятно ще отнеме повече време.

Коментар