TPC мери сървърната енергийна ефективност

Организацията за измерване на капацитета на компютърните системи за обработка на транзакции TPC въведе нова скала за измервания – TPC-Energy. Както личи от името й, тя е предназначена за измерване на енергийната ефективност на големите компютърни системи.

Това решение отразява нарастващия интерес към измерването на енергийната ефективност на компютрите и най-вече големите центрове за обработка на данни. Важни в този контекст са вредните емисии, консумираното електричество за работата на компютрите, охлаждането на ЦОД.

Популярната организация вече има набор от измервателни скали: TPC-C и новата TPC-E за производителност на бази данни и др. Новата TPC-Energy на практика надгражда над вече съществуващите измервателни системи, добавяйки малко повече математика, така че да се изчислява и „ват на единица производителност“.

TPC има 24 членове, като всички са големи производители от компютърната индустрия. Наскоро броят им намаля с един, след като Oracle придоби Sun Microsystems и двете компании вече са едно цяло.

Коментар