Процесори Core vPro подсилват офис компютрите

Корпорацията Intel разкри подробности за новата фамилия процесори Core vPro 2010, предназначени да отговорят на нуждите на бизнес организации от компютри с по-висока производителност, защита от кражби и намаляване на разходите. Чиповете ще бъдат вградени в много нови преносими и настолни бизнес компютри, които вече влизат в производство.

Core vPro идват в момент, когато нараства употребата на видео, интернет телефония, социални мрежи и други тежки приложения. В много случаи те работят заедно, превръщайки производителността на компютрите в основен приоритет.

“Бизнес организациите и особено онези, които не са закупували компютри няколко години подред, са изправени пред една компютърна среда, която вече не се справя с приложенията, използвани от много служители и ИТ специалисти”, коментира Рик Ечевариа, вицепрезидент в Intel.

Според него, интеграцията на интелигентна производителност и смарт характеристики за сигурност и намаляване на разходите при новото семейство процесори Intel Core vPro ще осигури на бизнеса достатъчно висока производителност и гъвкавост.

Платформата на Core vPro включва чипсет Intel Q57 Express, Intel 82577LM Gigabit Network Connection за нетбуци и Intel 82578DM Network Connection за настолни компютри. Процесорите са базирани на микроархитектурата “Nehalem” и се произвеждат по новия 32-нанометров процес на компапнията. Intel за първи път интегрира в тях графика с висока резолюция и high-k metal gate транзистори от второ поколение, които увеличават скоростта на компютъра и живота на батерията.

В процесорите Core i7 и i5 са вградени технологиите Intel Turbo Boost и Hyper-Threading, които правят компютрите по-адаптивни и „по-умни”. Turbo Boost автоматично приспособява скоростта на процесора, когато усети промяна в натоварването – по-бърз, когато например потребителят прави няколко неща едновременно или гледа видео, и по-бавен и енергийноефективен, когато потребителят отиде да изпие едно кафе и работят само фонови приложения.

Технологията Hyper-Threading свързва многобройни процесорни ядра с множество „нишки”, което позволява по-бърза паралелна обработка на инструкции.

Ако отговаря на стандартите за качество, един ноутбук с процесор Core i5 vPro може да оперира с бизнес приложения за производителност до 80 процента по-бързо, с няколко приложения едновременно до два пъти по-бързо и да защитава конфиденциална информация до 3,5 пъти по-бързо, в сравнение с един масов ноутбук на три години, твърди Intel.

Друга технология, включена в новите процесори – Intel Anti-Theft 2.0 – ще разочарова крадците, като заключи достъпа до компютъра. Тя дава възможност за въвеждане на криптиращи решения, които спират достъпа до криптографски кодове чрез хардуера и блокират изцяло достъпа до данни, а също така улесняват повторното активиране на компютъра, когато той вече е в правилните ръце. Много компютърни производители като Fujitsu, HP и Lenovo и компании за сигурност като Absolute Software, PGP, Phoenix и WinMagic планират да поддържат Intel AT 2.0.

Новото дистанционно управление Intel Keyboard-Video-Mouse Remote Control (KVM Remote Control), чиито характеристики се предлагат с двуядрените процесори Core i5 и i7 vPro, работи заедно с интегрираните графики на Intel и слага край на разочарованието на ИТ администраторите да питат потребителите „Какво виждате?”. Сега те ще виждат дисплеите на потребителите и ще имат пълен контрол над компютъра, дори ако операционната система не работи. Преди това функционалността KVM изискваше съоръжения, които струваха до $200 и повече за един компютър.

Криптирането става все по-широко разпространено при бизнес компютрите и Intel е добавил характеристики, които предотвратяват забавянето на производителността. Компанията първо включи нови инструкции за AES в хардуера, което ускори криптирането и декодирането. След това новият Intel Remote Encryption Management позволи на ИТ екипа да управлява дистанционно компютрите с криптирани твърди дискове, като ги отключва по-сигурно и предоставя всички възможности на технологията vPro.

Друга нова характеристика – PC Alarm Clock, може да събуди компютъра в предварително зададено време, за да извърши сам задачи, свързани с поддръжка, сигурност и т.н.

Множество производители на компютри, вкл. Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo и Toshiba, вече предлагат бизнес компютри, базирани на новото семейство процесори 2010 Intel Core vPro. Освен това разработчици на софтуерни решения за малки и средни предприятия и големи компании като Bomgar, Kaseya, LANDesk, Level Platforms, LogMeIn, Microsoft, RealVNC, Spiceworks, Symantec и WinZip ще поддържат новите характеристики в бъдещите си продукти.

Доставчици на ИТ услуги, сред които AT&T Tech Support 360 и PlumChoice, планират да въведат характеристиките на Core vPro в предложенията си за малките и средни фирми.

Коментар