Начини за оптимизиране употребата на хартия

Можем да говорим колкото си искаме за електронния свят, но все още 35 на сто от нашите твърди отпадъци са хартиени. И въпреки че създаването на нови количества хартия е възможно с отглеждане на повече дървета, това не означава да използваме по неинтелигентен начин този ценен ресурс. GreenTech.bg представя осем начина за оптимизиране на употребата на хартия, с грижа за околната среда:

1. Запазете кутиите

Много от по-големите ви покупки идват в картонени кутии и вероятно нямате търпение да се отървете от тях. Не бързайте с това, защото картоните могат да ви бъдат от полза при опаковане на подаръци, пратки или преместване. Удобството на картона е, че може да се превърне в плосък лист за лесно съхранение под легло, матрак или в задната част на килера. Всичко, което ви трябва да се създадете “нова” кутия от него, е една лента за залепване.

2. Рециклирайте пощата

Без значение от колко пощенски списъци сте се отказали, все още ви се налага да се освобождавате от хартия след прочитане на писмата. Почти всички от тях могат да се рециклират като смесена хартия. Елементи като телбод и някои специални етикети подлежат на филтриране преди рециклирането.

3. Плащайте сметки онлайн

Можете да намалите обема на хартията за рециклиране, като се регистрирате да получавате извлечения за дължимите сметки по електронен път и да ги плащате онлайн. Така ще постигнете няколко ползи – ще намалите използването на хартия и разходите за платежни и освен това ще имате лесен достъп до информацията за плащането онлайн. Допълнителен плюс е, че ще получавате имейл потвърждения за извършените плащания и така ще намалите риска от такси за просрочване на задълженията.

4. Двустранен печат

Ако имате подходящ лазерен мултифункционал, можете да промените настройките му, така че да печата и копира двустранно. В противен случай, помислете за печат първо от едната страна на листа, а след това и от другата. Това може да ви отнеме повече време, но ще спестите хартия и в крайна сметка пари.

5. Купувайте рециклирана хартия

Рециклирането на хартия е от полза само, ако преработеният продукт отново се появи на пазара. Генерирайте този пазар, като купувате продукти от рециклирана хартия. Вие всъщност го правите, без дори да знаете, когато купувате вестник. 100% рециклирана хартия за принтери и копири също е налице в магазините за офис консумативи.

6. Вземете си карта за библиотеката

Ако купуването на съдържание на рециклирана хартия е “зелено” действие, то отдаването под наем на хартия е ултра зелено. Библиотеките могат да изглеждат остарели в днешната ера на интернет, но те са едно чудесно място за повторна употреба на хартия. Там можете да намерите освен книги, но и вестници и списания, както и учебници.

7. Подвържете книгите си с хартиени торбички

На все повече места се въвеждат ограничения върху използването на найлонови торбички. Предпочитан избор в случая могат да станат хартиените торби, които разкриват много опции за повторно използване – защо не да подвържете с тях книгите си, например. Така ще ги предпазите от щети и замърсяване на кориците.

8. Рециклирайте телефонните указатели

Телефонните указатели могат да бъдат успешно рециклирани, за да превърнат в бели и жълти страници, опаковъчен материал или споменатите вече хартиени торбички.

Коментар