Смартфоните ще работят по-дълго на батерия

Някои от новите флагмански смартфони ще бъдат оборудвани с батерии по 6000 мАч
(снимка: CC0 Public Domain)

Смартфоните, които се очакват на пазара тази година, ще предложат подобрена автономност за сметка на увеличен капацитет на батерията. Поне няколко модела от популярни брандове идват с вградени 6000 мАч батерии.

Инсайдерът „Smart Pikachu” разкри в социалната мрежа Weibo, че Oppo Find X8 Series – следващо поколение сгъваем смартфон в стил книга, Realme GT6 Pro и OnePlus 13 ще бъдат оборудвани с батерии с огромен капацитет от 6000 мАч.

Тази промяна може да е провокирана от чипсетите от следващо поколение, фокусирани върху повишената производителност, коментира Gizmochina. Но наличието на такива батерии несъмнено ще удължи и времето за автономна работа на смартфоните.

От друга страна, по-големите вградени батерии ще увеличат значително теглото на телефоните. За сравнение, Oppo Find X7 и Find X7 Ultra използват батерии от 5000 мАч, докато Realme GT5 Pro и OnePlus 12 са оборудвани с батерии по 5400 мАч. Всички тези устройства тежат между 202 и 224 грама. Ако не се използват по-леки материали, новите модели ще станат по-тежки, заради допълнителния капацитет от 600 мАч на батерията.

Според скорошно изтичане на информация, серията Oppo Find X8 ще пристигне на пазара през октомври, или месеци по-рано в сравнение с януарския дебют на моделите от предходната серия. Очаква се Find X8 да използва както чипове Dimensity на MediaTek, така и Snapdragon на Qualcomm.

По-рано главният маркетинг директор на Qualcomm разкри, че през октомври компанията ще проведе форума Snapdragon Summit, на който ще представи чипсета Snapdragon 8 Gen 4. Oppo вероятно планира да пусне следващия флагман от серията Find точно след Snapdragon Summit, което предполага, че моделът ще използва новия чипсет.

Твърди се, че флагманите със Snapdragon 8 Gen 4 ще изискват по-големи батерии, за да поддържат или подобрят автономността, тъй като новият чипсет е по-енергоемък в сравнение с предшественика си. Според предварителните информации, ядрата за производителност на Snapdragon 8 Gen 4 ще достигат честота до 4,2 GHz. Графичният процесор Adreno 830 (надстройка от Adreno 750) се конкурира с Apple M2.

Dimensity 9400 на MediaTeк, от друга страна, се състои от едно Cortex-X5 Prime CPU ядро, три Cortex-X4 Prime CPU ядра и четири Cortex-A720 производителни CPU ядра.

Коментар