Инициатива изгражда репутация на българския тех-сектор

Българската технологична индустрия стабилно набира скорост през последните години
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова инициатива цели да представи българската технологична екосистема чрез стратегическа комуникация и позициониране на водещи международни технологични конференции. #BreakingGrounds има потенциал да изстреля технологичния ни сектор в световната орбита, заявиха инициаторите от Storytelling Studio на The Recursive – медия, посветена на технологичните стартъпи в Централна и Източна Европа. 

Основен стълб на инициативата е акцентът върху иновациите като предпоставка за националното развитие. #BreakingGrounds се стреми да подкрепи предприемаческата екосистема, да привлече най-добрите таланти и инвестиции и да представи България като атрактивно място за живот и работа.

Позиционирайки България като играч в глобалната икономика, тези усилия целят да генерират както икономическа, така и социална стойност. На различни събития като Tech.eu Summit, WebSummit, Slush и др., българските компании могат да споделят сцената с имена като Илон Мъск (SpaceX), Джон Кери (68-ми държавен секретар на САЩ), Шарл Мишел (EU Council), Брад Смит (Microsoft), Серена и Ванеса Уилямс (Shares Brand Partners) и др.

Вече текат първите събития от серията #BreakingGrounds: българската делегация в Zero One Hundred Conferences – Прага включваше над 10 български инвеститора, а тази в Tech.eu – Лондон събра 35 представители на българското технологично предприемачество.

Инициативата има ясно очертан петфазен план за развитие на комуникацията за постигане на своите цели:

  • 2023: България: Упоритият технологичен аутсайдер прави пробив;
  • 2024: Укрепване на репутацията и прогрес;
  • 2025: Изграждане на доверие и разширяване на мрежата;
  • 2026: Начело на промяната, привличане на глобални инвестиции и таланти;
  • 2027: Дълбокотехнологичен център – вдъхновение за следващото поколение.

Всички български стартъпи и компании в областта на дълбоките технологии могат да се включат в някои от общо 11-те събития, планирани за 2024. Освен финансова възвращаемост, спонсорирането на тези събития гарантира на участващите компании достъп до международна сцена и публичност, както и участие в изграждането на бранда на България като хъб за технологични иновации.

Българската технологична индустрия стабилно набира скорост през последните няколко години с нарастващ брой стартиращи фирми, иновативни продукти и предприемачески дух.

Няколко фактора допринасят за потенциала на България като технологичен център: нейната богата история на технологични таланти, стабилна дигитална инфраструктура, ниски разходи за живот и подкрепяща аутсорсинг икономика, която привлича големи инвестиции от Силициевата долина. Корпоративният данък от 10% и членството в ЕС предоставят допълнителни конкурентни предимства.

През 2023,  ИКТ секторът на България генерира 4,14 милиарда евро, допринасяйки с 4,5% за БВП, като цифровата икономика се очаква да достигне 16% до 2025 г., подчертаха от The Recursive.

България привлече 1 милиард евро финансиране за рисков капитал за стартиращи компании в областта на дълбоките технологии и изкуствения интелект за 5 години, като през 2022 г. бяха инвестирани 244 милиона долара.

Payhawk стана първата компания в България, оценена на 1 милиард долара през 2022 г., сред най-добре финансираните стартиращи компании като Hyperscience, Quantive и Dronamics.

Коментар