Разследват Samsung за инцидент с облъчване на работници

Трудов инцидент в завод на Samsung провокира разследване на компанията
(снимка: CC0 Public Domain)

Южнокорейските власти разследват Samsung, след като установиха, че двама работници в един от заводите на технологичния гигант са били изложени на радиация.

Двама хоспитализирани пациенти показват “ненормални” симптоми на излагане на радиация в пръстите си, съобщи в сряда Комисията за ядрена безопасност и сигурност в Южна Корея, на която се позовава репортаж на CNBC.

Общите кръвни изследвания на пациентите дават нормален резултат, според властите. Samsung, от своя страна, заяви, че двама служители в завода за производство на полупроводници на компанията в Джихюн са „преживели случайно излагане на ръцете си на рентгенови лъчи”.

„Лицата в момента са подложени на последващи тестове в болницата и Samsung напълно подкрепя тяхното лечение и възстановяване. Компанията ще си сътрудничи с всички съответни органи и ще гарантира предотвратяването на рецидиви”, увериха от технологичният гигант.

Заводът на Samsung в Джихюн е на около 25 мили южно от корейската столица Сеул. Властите съобщиха, че са спрели използването на машината, отговорна за инцидента. 

Точната причина за излагането на радиация на работниците не е известна към момента, като Комисията за ядрена безопасност и сигурност извършва текущо проучване. Органът ще предприеме допълнителни стъпки, ако се потвърдят нарушения на законите за безопасност в завода на Samsung.

Коментар