Нов световен рекорд с HSPA технология

Демонстрация на HSPA връзка със скорост 84 мегабита в секунда (Mbps) ще направи операторът 3 Scandinavia по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Това е нов световен рекорд, постигнат с възможностите на HSPA, съобщиха от разработчика на технологията – шведския гигант Ericsson.

На същото събитие миналата година компанията направи първата в света HSPA демонстрация със скорост 42Mbps, която вече се предлага за комерсиална употреба и се внедрява от много оператори по света. Ericsson първа демонстрира и 56Mbps на изложението CTIA в Лас Вегас през 2009 г.

На 20 януари операторът 3 Scandinavia обяви, че е избрал Ericsson за партньор, който да изгради неговата 84Mbps HSPA мрежа. Тя ще покрива цялата територия на Дания и четири големи града в Швеция.

Първата фаза на изграждането ще стартира през настоящото тримесечие. Пускането на HSPA мрежата със скорости от 84Mbps за комерсиална употреба се очаква да стане през първата половина на 2011 г.

Споменатите скорости са пикови за теглене на съдържание. Реалните скорости при крайни потребители са по-малки и могат да варират в зависимост от фактори като мрежови трафик, разстояние до базовата станция, локални условия, софтуер, хардуер и други.

Коментар