Конкуренцията на пазара за AI хардуер се нажежава

„Днес сме на прага на голяма промяна в компютрите”, каза Дженсън Хуанг с анонса на ново поколение AI хардуер (снимка: Nvidia)

Nvidia представи следващо си поколение чипове с изкуствен интелект, коeто ще наследи предишните модели на компанията, обявени през март. Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг разкри нова архитектура за AI чип “Rubin” преди технологичната конференция Computex в Тайпе.

Rubin идва само месеци след обявяването през март на предстоящия модел Blackwell, който все още е в етап на производство и се очаква да бъде доставен на клиентите по-късно през 2024 г. Новината за Rubin изглежда ускорява още повече темпото на компанията за напредък в AI чиповете.

Nvidia обеща да пуска нови модели чипове с изкуствен интелект в „едногодишен ритъм”, по думите на Хуанг. Компанията преди това работеше с по-бавен, двугодишен график за актуализиране на чиповете си, отбелязва CNBC.

Преходът от Blackwell към Rubin беше въпрос на по-малко от три месеца, което подчертава конкурентната лудост на пазара за AI чипове и спринта на Nvidia да запази доминиращото си място.

AMD и Intel са два основни конкурента, които се опитват да настигнат лидера, но техните брутни печалби изостават от тези на Nvidia през последното фискално тримесечие.

Компании като Microsoft, Google и Amazon също се борят за първото място на Nvidia, въпреки че едновременно са едни от най-големите покровители на компанията на Хуанг. Множество стартиращи фирми също работят усилено, за да навлязат в AI пространството.

„Днес сме на прага на голяма промяна в компютрите”, каза Хуанг в неделя. „С нашите иновации в изкуствения интелект и ускорените изчисления, ние разширяваме границите на възможното и движим следващата вълна на технологичен напредък”.

Платформата Rubin ще включва нови графични процесори, които са ключови за обучението и стартирането на AI системи. Друга новост е централният процесор Vera, въпреки че в неделното си изявление Дженсън Хуанг не предостави много подробности.

Междувременно, акциите на Nvidia останаха сравнително непроменени при затваряне на борсовия пазар в петък, като се търгуваха на ниво около $1096.

Коментар