Европейските енергийни дружества свиват ВЕИ проектите си

Свиването и преразглеждането на плановете за ВЕИ подчертава “трудната икономика на прехода” от изкопаеми горива към чиста енергия (снимка: CC0 Public Domain)

Редица големи европейски енергийни компании започнаха да свиват или преразглеждат целите си за развитие на възобновяема енергия поради високите разходи и ниските цени на електроенергията. Тенденцията е нов знак за трудностите при прехода от изкопаеми горива към ВЕИ.

Statkraft, най-големият производител на възобновяема енергия в Европа, заяви този месец, че преразглежда годишните си цели за нов капацитет за възобновяема енергия. Португалската енергийна компания EDP съкращава плановете си, аргументирайки се с високи лихвени проценти и по-ниски цени на енергията.

В същото време датската Ørsted – най-големият разработчик на офшорна вятърна енергия в света – намали целите си за възобновяеми енергийни източници за 2030 г. с повече от 10 GW. Компанията беше принудена да се откаже от два големи проекта в САЩ поради нарастването на разходите.

„Свидетели сме на продължаващ растеж [на възобновяеми енергийни източници], но с по-бавни темпове“, каза Биргит Рингстад Вартдал, главен изпълнителен директор на Statkraft, пред Financial Times.

Испанският енергиен гигант Iberdrola заяви през април, че ще предприеме по-„селективен“ подход към възобновяемите енергийни източници и ще увеличи фокуса си върху електрическите мрежи. Фирмата вече няма цел от 80 GW възобновяеми енергийни източници за 2030 г., но все пак подчерта, че на ход са проекти за 100 GW.

Италианската компания Enel обяви през ноември, че ще намали инвестициите си във възобновяеми енергийни източници от 17 млрд. евро между 2023 г. и 2025 г. на 12,1 млрд. евро между 2024 г. и 2026 г. Въпреки това компанията заяви, че планира да продължи да увеличава капацитета си за възобновяеми енергийни източници с партньори, за да постигне целта си от 73 GW до 2026 г.

„Наложи се мащабно преосмисляне на реалността около възобновяемите енергийни източници“, каза Норман Валънтайн, ръководител на изследванията на възобновяемите енергийни източници в консултантската компания Wood Mackenzie. „Налице е огромна промяна в разходната част“.

Тенденцията не е всеобща. Германската RWE, например, значително увеличи целта си за възобновяеми енергийни източници през ноември миналата година от 50 GW до 2030 г. на 65 GW.

Нараства политическият фокус върху необходимостта от разработване на възобновяеми енергийни източници, след като страните се съгласиха, по време на срещата на върха за климата COP28 през декември, да работят за утрояване на капацитета до 11 000 GW в срок до 2030 г.

Въпреки това нарастващите лихвени проценти през последните няколко години увеличиха разходите за финансиране на нови проекти, създавайки трудности в бранша. Разходите за суровини също се повишиха. От трета страна, на някои пазари цените на електроенергията паднаха. Бавният процес на регулаторно одобрение също създава предизвикателства.

За сметка на това някои компании, например Enel, заявиха, че възнамеряват да инвестират повече в модернизирането на електрическите мрежи. Това ще бъде жизненоважно при прехода от изкопаеми горива към чиста електроенергия. Iberdrola планира да похарчи около 60 процента от своите планирани 41 милиарда евро инвестиции именно в електрическата мрежа.

Високите лихвени проценти означават, че разработчиците на възобновяеми източници са в по-силна конкуренция за парите на инвеститорите, посочи Ралф Ибендал, ръководител на енергийния преход на Emea в RBC Capital Markets.

„Възвръщаемостта от 7-9 процента на ниво проект изглежда по-малко привлекателна, когато базовите ставки са 5 процента“, каза той. „Много комунални дружества имат възможност да инвестират в други области на своя бизнес (като регулираните мрежи) вместо в нови ВЕИ мощности“.

Дийпа Венкатесваран, ръководител на отдела за комунални услуги в Bernstein, каза, че компаниите са склонни да инвестират повече в мрежи в очакване на по-добра възвращаемост, предвид значението им за енергийния преход.

Iberdrola и френската компания Engie наскоро свиха или отложиха и плановете си за производство на „зелен“ водород – потенциален заместител на изкопаемите горива в няколко индустрии, които са силно зависими от субсидиите. Iberdrola посочи, че „все още чака да постъпят средства“ за нови проекти.

Въпреки настоящите предизвикателства експертите са на мнение, че „икономиката на проектите ще се подобри“ рано или късно. „Тези неща се случват на вълни – в момента сме в по-низходяща част от кривата, но тенденцията ще се обърне скоро“, казва Ибендал.

Коментар