ЕК иска повече мерки от Big Tech срещу дезинформацията

Влиянието на социалните медии, съчетано с все по-усъвършенстваните дълбоки фалшификати с AI, застрашават демокрацията в световен мащаб, заяви Вера Йоурова (снимка: European Union)

Големите технологични компании (Big Tech) трябва да предприемат повече стъпки, за да защитят демократичните избори срещу намеса и онлайн дезинформация, заяви Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия за ценности и прозрачност, в петък по време на пресконференция след разговор с лидерите на Big Tech в САЩ.

Брифингът за пресата в Сан Франциско беше последната спирка на Йоурова от обиколката ѝ в САЩ, на която тя се срещна с главните изпълнителни директори на Google – Сундар Пичай, Meta – Марк Зукърбърг, X (бивша Twitter) – Линда Якарино, YouTube – Нийл Мохан и др. Посланието ѝ беше ясно: авторитарните правителства работят усилено, за да манипулират резултатите от изборите, за да повлияят на геополитическия пейзаж в своя полза, отбелязва Information Week в репортаж от срещата.

Влиянието на социалните медии, съчетано с все по-усъвършенстваните дълбоки фалшификати с AI, застрашават демокрацията в световен мащаб, заяви Йоурова. „Трябва да вземем мерки, за да защитим изборния процес и способността на гласоподавателите да гласуват самостоятелно без манипулация”, каза тя пред репортери в офиса на Европейската комисия в Сан Франциско.

„Сътрудничеството с дигиталните платформи, родени главно тук, в Съединените щати, е абсолютно критично. Защото те отварят пространство не само за демократична дискусия и открита комуникация, но и пространство за враждебни актьори да влияят на нашето обществено мнение”, заяви Йоурова.

Тя цитира, по-конкретно, руската намеса в минали избори, както и нарастването на антисемитската активност след терористичната атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври. „Видяхме голяма вълна от антисемитизъм онлайн, която се разля в реалния свят”, каза Йоурова.

„Това са неща, които искаме да бъдат спрени. И платформите имат задължението да спазват нашите правила, което означава, че те трябва да открият престъпното съдържание и да го премахнат… ние искаме те да извършват повече проверки на фактите”, настоя вицепрезидентът на ЕК.

Йоурова цитира наскоро приетите разпоредби като Закона за цифровите услуги и Закона за изкуствен интелект на ЕС като усилия за защита на глобалната общност срещу екстремистко съдържание, терористично съдържание и реч на омразата. Доклад на Комисията, изготвен през март, показва множество заплахи.

„Не става въпрос само за европейски избори, но и за национални избори”, каза Йоурова. „Виждаме няколко конкретни нови заплахи, които могат да повлияят негативно на изборния процес и законността на изборите… Дезинформация и дезинформация, произведена и разширена от изкуствен интелект – искаме платформите да маркират съдържанието, създадено от AI”.

Тя отхвърли идеята, че засилените регулации възпрепятстват свободата на словото. „Когато говорим за модериране на съдържание, в смисъл на модериране на дезинформация, ние не коригираме ничии мнения, ние просто искаме да направим проверка на фактите. Искаме платформите да увеличат капацитета си да извършват проверка на фактите със собствени средства, но също така да си сътрудничат с проверяващите факти в нашите държави-членки и с медиите”, поясни Йоурова.

Част от проблема е обхватът на американските социални платформи в области с множество езици, което прави проверката на фактите по-труден процес. „Имаме 27 държави-членки и 22 езика (в рамките на ЕС), така че това е постоянен проблем, не виждаме достатъчно проверка на фактите на всички тези езици”, каза тя.

В отговор на въпрос дали регулациите на ЕС, засягащи технологичния бизнес в САЩ,  са непропорционални, Йоурова заяви: „Е, това е статистика, не е пристрастие. Тъй като имаме толкова много компании, родени в Америка, които правят бизнес в ЕС, които влияят на нашето информационно пространство и рекламна индустрия в голям мащаб, след като въведохме регулации, можехме да видим, че това оказва влияние върху тези големи (американски) компании”.

„Но нашето законодателство не прави разлика между американски и европейски или други компании. След като компаниите… искат да работят на европейския пазар, те трябва да спазват същите правила. Никога не е имало дискусия относно законодателството, че ще има специален фокус върху американските компании”, увери Йоурова.

Коментари по темата: „ЕК иска повече мерки от Big Tech срещу дезинформацията”

добавете коментар...

  1. Мария

    Леонардо да Винчи: ” В общността на глупаците има една част, наречена лицемери, които непрестанно се учат да лъжат себе си и другите, но повече другите, а в действителност лъжат повече себе си, отколкото останалите. “

  2. селяндур

    не ви ли омрързна от тия пропаганди за демокрация, свобода на словото и други подобни понятия които въобще няма никаква реалност никъде по света.
    айде стига с тия грозни лицемерия пишман агитатори гиди.

Коментар