Програма на А1 стимулира момичетата да се развиват в технологичната сфера

Програмата STEMfem Junior цели да подкрепи момичетата, които проявяват интерес в технологичната сфера и искат да продължат развитието си в нея (снимка: А1 България)

Телеком операторът А1 България стартира менторска програма за момичета в ученическа възраст, които изучават и се вълнуват от технологии, инженерство и математика. 

В инициативата STEMfem Junior могат да се включат ученички в 11 и 12 клас, изучаващи специалности като системно или приложно програмиране, компютърни мрежи, математика и информатика, софтуерни и хардуерни науки. Програмата цели да подкрепи момичетата, които проявяват интерес в технологичната сфера и искат да продължат развитието си в нея.

„Като технологичен лидер, искаме да привлечем младите момичета във вълнуващия свят на науката и иновациите. Целта ни е да даваме равен шанс за кариера на младите дами – бъдещите технологични лидери, а чрез STEMfem Junior те ще получат нужната практическа среда, в която да демонстрират и разгърнат своя потенциал”, каза Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси” в А1 България.

По време на програмата момичетата ще участват в бизнес и технически обучения, както и в увлекателни семинари за надграждане на социалните умения. Ще имат индивидуални срещи с ментори – висококвалифицирани в своята област дами, с които ще работят по различни проекти, за да добият практически опит в технологичната сфера. С младите дами ще работят и специалисти, които да им помогнат в избора на професия и конкретно направление в технологиите, уточниха от А1.

STEMfem Junior ще се проведе присъствено от 15 юли до 15 септември в централния офис на А1 в София. Всички участнички ще получат сертификат в края на програмата, а най-добрите сред тях ще бъдат поканени на стаж в А1 и ще получат финансиране за продължаващо обучение в университет.

За да бъдат одобрени за участие в програмата, момичетата трябва да преминат през процес на кандидатстване. Нужно е да попълнят специалната форма до 20 юни. Младите дами, които преминат напред в процеса на подбор, ще бъдат поканени на интервю с менторите от програмата, за да споделят за своята мотивация и желание за развитие в света на технологиите.

Програмата STEMfem Junior има за цел да окуражи момичетата да практикуват уменията, придобити в училище, като по този начин изградят още повече увереност във възможностите си, подчертаха от А1.

Коментар