Apple отново е номер едно в Китай след намаляване на цените

Епълският iPhone стана по-достъпен за китайските потребители
(снимка: CC0 Public Domain)

Продажбите на iPhone в Китай се увеличиха в продължение на три последователни седмици, което помогна на Apple да си върне първото място на пазара в страната. Това се случи след драстично намаляване на цените на флагманския смартфон.

По данни на Fast Technology, след три последователни седмици на рязък спад, продажбите на iPhone се повишиха през следващите три седмици, започвайки от 19-тата на 2024 г. Особено след стартиране на промоцията 618, кривата на растеж на продажбите на iPhone в Китай стана почти вертикална и върна Apple на върха на местния пазар.

Цените на iPhone продължават да падат, продажбите се възстановяват, доставките в Китай скочиха с 52% през април. Изглежда китайските купувачи реагират положително на намаляването на цените на Apple.

През първото тримесечие на 2024 г. продажбите на iPhone в Китай паднаха с 19%, което е най-лошото представяне на Apple в страната от 2020 г. За да спре негативната тенденция, компанията предприе намаление на цените.

Колко драстична е намалението? В тазгодишната промоция 618, серията iPhone 15 поевтиня от 5999 юана на 4599 юана и дори под 4500 юана на някои платформи за търговия, а моделът iPhone 15 Pro Max падна от 9999 юана до по-малко от 7500 юана.

Така в крайна сметка Apple успя да възстанови продажбите си в Китай, където е силно притисната от конкуренти като Huawei. Ръстът в продажбите позволи на американската компания да възвърне лидерството си в рамките на три седмици.

Коментар