Globul – най-голям корпоративен дарител за 2006 година

GLOBUL получи наградата „Най-голям корпоративен дарител” за 2006 г. в категорията „Най-голям абсолютен обем на даренията”. В рамките на  годината GLOBUL е вложил 590 762 лева в програми и инициативи, обвързани с политиката на компанията за корпоративна социална отговорност. Наградата, която е учредена от Българския дарителски форум, бе връчена от министъра на финансите Пламен Орешарски в рамките на Втората годишна дарителска конференция, организирана от Форума и провеждаща се под патронажа на Посолството на САЩ в Република България. 
„Наградата е признание, че принципите, които следва GLOBUL като корпоративен дарител са оценени. Ние държим на ефективните социални инвестиции, вярваме в силата на публично-частното партньорство и финансираме проекти, които носят в себе си потенциал да прераснат в успешен модел за решаване на съществуващи проблеми”, заяви по време на церемонията по награждаването Михаела Калайджиева, Директор „Правни отношения, регулация и връзки с институциите” на GLOBUL.
GLOBUL работи в подкрепа на социални инициативи, свързани с дългосрочни ангажименти. Сред тях са програмата „Да чуем детските мечти”, която инвестира в социализацията на деца със специфични образователни възможности и на деца лишени от родителски грижи. През 2006 г. GLOBUL финансира провеждането на първата по рода си Национална спортна ученическа олимпиада GLOBUL  Start  в 11 града на страната. Другата основна насока в политиката на корпоративното дарителство на компанията е оказване на подкрепа за стойностни културни проекти като биозащитата на най-стария символ на българската държавност – „Мадарския конник”. През тази година  GLOBUL стана и съучредител на създадения към Български дарителски форум „Клуб на корпоративните дарители”.
Класацията на Българския дарителски форум  е отворена за участие към всички бизнес организации, които развиват дарителска дейност в страната. Целта й е да популяризира отговорното и прозрачно бизнес дарителство като предоставя финансова информация за различните социални инициативи.
Класацията “Най-голям корпоративен дарител” се организира по сходен формат в Централна Европа (в Чехия от 2003 г. и в Словакия от 2005 г.). Във Великобритания вестник Guardian започва да публикува класация на 100-те най-големи дарители от 2001 г. В САЩ списание Forbes ежегодно класира компаниите с най-големи дарения.  

Коментар