Илон Мъск може да напусне Tesla, ако не получи $56 млрд.

Илон Мъск е на път да стане най-добре платеният главен изпълнителен директор в съвременната история (снимка: Elon Musk / X)

Ръководството на Tesla предупреждава: Илон Мъск може да напусне компанията за електромобили, ако не му бъде платен бонус от 56 милиарда долара. Той има много други възможности пред себе си.

На 13 юни акционерите на Tesla ще решат съдбата на компенсационния пакет на Мъск. Робин Денхолм, председателят на Tesla, призовава акционерите да одобрят огромния пакет от възнаграждения на Илон Мъск в размер на 56 милиарда долара.

Акционерите ще гласуват за втори път заплатата на изпълнителния директор, припомня The Verge. По-рано тази година съдия от Делауеър отмени правото на Илон Мъск на рекордните 56 милиарда долара компенсация за работата му като главен изпълнителен директор на Tesla. Съдията я нарече „неразбираема сума”, която е несправедлива спрямо акционерите.

Сега Tesla се опитва да убеди отново акционерите да одобрят изплащането. „Илон не е типичен изпълнителен директор и Tesla не е типична компания”, пише Денхолм в писмо до акционерите, подадено в Комисията по ценни книжа и борси. „Така че типичният начин, по който компаниите компенсират ключови ръководители, няма да доведе до резултатите на Tesla. Необходимо е нещо различно, за да мотивираш някой като Илон”.

Робин Денхолм намеква, че без подходяща мотивация Мъск може да се премести в други компании: „Това, което осъзнахме през 2018 г. и продължаваме да осъзнаваме днес, е, че Илон със сигурност няма неограничено време. Освен това не му липсват идеи и други места, където може да направи невероятен принос към света. Искаме тези идеи, тази енергия и това време в Tesla в полза на вас, нашите собственици. Но това изисква взаимно уважение”.

Гласуването за одобряване на пакет от заплати в размер на 56 милиарда долара, който би превърнал Мъск в най-добре платеният главен изпълнителен директор в съвременната история, „не е свързан с пари”, настоява Денхолм: „Всички знаем, че Илон е един от най-богатите хора на планетата. И това ще остане така, дори ако Tesla се откаже от ангажиментите, които поехме през 2018 година”.

Данните от платформата за търговия eToro за миналия месец показват, че около 25% от акционерите на Tesla вече са гласували. От тях повече от 80% подкрепят компенсационния пакет на Мъск, според информация на Ройтерс.

Коментари по темата: „Илон Мъск може да напусне Tesla, ако не получи $56 млрд.”

добавете коментар...

  1. ..

    Така е, Найлон не е типичен ИД.

    Найлон е обикновен измамник, на английски му викат snake oil salesman.

Коментар