Бош обяви годишни приходи от 431 млн. лв. в България 

Въпреки динамичната и нестабилна световна икономическа обстановка, компаниите на Група Бош, регистрирани в България, успяха да постигнат ръст на продажбите, заяви Константин Конов, главен изпълнителен директор на „Роберт Бош” и представител на Група Бош за България
(снимка: Юлиян Донов / предоставена от Бош)

Световният доставчик на технологии и услуги Група Бош приключи финансовата 2023 г. в България с консолидирани приходи в размер на почти 431 млн. лв. (220 млн. евро). Нетните приходи в размер на 294 млн. лв. (151 млн. евро), включително продажбите на неконсолидираните компании и вътрешнофирмените услуги към дъщерните дружества, бележат 24% ръст в сравнение с миналата година.

„През 2023 година постигнахме значителен напредък в разработването на иновативни технологии, особено в сферата на автомобилния софтуер, електромобилността и изкуствения интелект. Успяхме да увеличим броя на проектите си и да разширим екипа си с нови специалисти. Въпреки динамичната и нестабилна световна икономическа обстановка, компаниите на Група Бош, регистрирани в България, успяха да постигнат ръст на продажбите”, каза Константин Конов, главен изпълнителен директор на „Роберт Бош” и представител на Група Бош за България. 

Група Бош е представена в България от 30 години и има 3 дружества в София – Роберт Бош ЕООД, БСХ Домакински уреди България ЕООД и Бош Диджитал ЕООД. Броят на служителите на Бош у нас, включително и в неконсолидираните компании, е около 1 000 души към края на 2023 г., като увеличението е със 17% в сравнение с предходната година.

Бош Инженеринг Център София, най-новото звено на Бош в България с екип от близо 700 души, се фокусира върху разработката на автомобилен софтуер, хардуер и механика, тестване на асистенти за шофиране и паркиране (ADAS), които играят ключова роля в мобилността.

Центърът участва в създаването на иновации за световната автомобилна индустрия, като Power Net Guardian – цялостна концепция за електрическата система на автомобила, която поддържа свързаните с безопасността функции по всяко време. Един от дългосрочните мащабни проекти на Центъра е разработката на т.нар. Gateway – мощен централен компютър, който събира сигнали от различни датчици и системи в едно и управлява всички останали устройства в автомобила.

Към разработването на системи за автономно шофиране, които наблюдават поведението на водача и събитията вътре в автомобила, Бош Инженеринг Център София добави и такива, които следят какво се случва извън автомобила и дават възможност за превантивна реакция.

Bosch Digital е звеното, което осъществява дигиталната трансформация на Групата. Като част от тази стратегия през 2023 година в София беше създаден AI екип от български специалисти, които работят по глобални проекти на Бош. Компанията вече прилага генеративния AI в много области – от производството до ежедневните офис дейности. AI експертите на Бош в момента работят върху над 120 специфични приложения. В България за Bosch Digital работят около 300 експерти. 

В бизнес сектор Автомобилни технологии, дивизия Автомобилно оборудване постигна солиден растеж през годината, който надхвърля общия ръст на българския пазар. От 1 август 2023 г. в портфолиото на Автомобилни технологии навлезе и брандът Cargo, който има дългогодишни силни позиции на пазара в областта на стартерите и алтернаторите.

В бизнес сектор Потребителски стоки дивизия Бош Електроинструменти отчете рекорден оборот и увеличение на общите нетни продажби за 2023 в България, с широко портфолио както за професионалистите, така и за домашните майстори.

БСХ Домакински уреди България също демонстрира силно представяне и ръст на нетните продажби за 2023 г., с фокус върху устойчивия начин на живот с използване на иновативни уреди с оптимално количество ресурси. Пример за такива са новите хладилници с фризер от серията Green Collection, произведени от зелена стомана и пластмаса на био основа, което намалява CO2 отпечатъка с 33%.

В бизнес сектор Енергийна и сградна техника дивизия Bosch Home Comfort генерира силен ръст в България през финансовата 2023 г., движен от термопомпите и климатичните системи. Дивизията разшири пазарната си позиция и в сегмента на стенните кондензни котли, които по-късно могат да бъдат допълнени от термопомпа, за да образуват хибридна система.

Дивизия Сградни технологии също регистрира значителен ръст през 2023, разшири екипа си и продължи да инвестира в разработване на високотехнологични продукти и услуги в областта на системите за сигурност и безопасност, базирани на модерни IP, AIoT и AI решения, като в същото време увеличи фокуса си върху дългосрочната енергийна ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък.

Като цяло, през изминалата финансова година Група Бош генерира продажби от 91,6 милиарда евро на световния пазар, въпреки неблагоприятните икономически и пазарни условия. Това е ръст от 3,8% или 8% без ефекта от курсовите разлики. 

Печалбата от дейността преди лихви и данъци (EBIT) възлиза на 4,8 милиарда евро (2022 – 3,8 милиарда евро). При 5,3% маржът на EBIT от дейността е с 1% по-висок от предходната година и надхвърля прогнозния, но все пак остава по-нисък от целевия марж от най-малко 7%, изискван в дългосрочен план. Бош ще се стреми да го достигне до 2026 г.

„Нуждаем се от висока рентабилност и финансова мощ, за да можем да финансираме сами целите си за растеж, доколкото е възможно”, каза Маркус Форшнер, член на Управителния съвет и главен финансов директор на Robert Bosch GmbH. „Успешният финален спринт в края на 2023 г. допринесе за оправдаването на очакванията ни като цяло. Въпреки това 2024 г. ще бъде поне толкова предизвикателна, колкото 2023 г.”.

Цялостната прогноза на Бош за текущата година остава сдържана, не на последно място в светлината на настоящата обстановка. Очаква се ръст на оборота от 5 до 7% с печалба максимум на нивото на предишната година, съпътстван от застой в автомобилното производство и все така слаб пазар в машиностроителния сектор. 

Възможно е обаче да има лек ръст на пазарите на потребителски стоки след две години на ограничения за клиентите. Бош очаква бизнесът на компанията да се стабилизира, за което трябва да допринесат иновациите, както и разширяването на международното присъствие. В момента се изграждат нов завод за готварски печки в Египет и фабрика за хладилници в Мексико.

За текущата финансова година Бош България все още очаква само умерен глобален икономически растеж и прогнозира, че световната икономика ще започне да набира скорост едва през 2025 г.

Коментар