TSMC отписа Huawei като конкурент в чиповете

Лидерската позиция на TSMC в производството на чипове дава увереност на шефовете на тайванската компания, че конкуренти като Huawei ще стоят далеч от нея
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

TSMC, водещият световен производител на чипове по договор, омаловажи заплахата от скорошния напредък на Huawei в разработването на полупроводници. На среща на акционерите тайванската компания изрази увереност в запазване на пазарното си господство, позовавайки се на технологичната празнина и ограниченията за износ, наложени на Huawei от САЩ.

„TSMC разглежда всеки конкурент много внимателно. Винаги ще имаме конкуренти. Но това няма нищо общо с Huawei”, заяви председателят на TSMC Марк Лиу в отговор на запитване на акционер относно Huawei и други конкуренти. Той омаловажи заплахата от Huawei с аргумента, че тази компания и Китай като цяло са далеч назад.

Президентът на TSMC също заяви, че „е невъзможно” за Huawei да навакса изоставането с неговата технология за производство на чипове. Увереността на шефовете на TSMC вероятно се дължи на утвърдената позиция на компанията в челните редици на полупроводниковата индустрия, отбелязва Gizmochina.

Huawei е особено засегната от санкциите на правителството на САЩ, които ограничават достъпа ѝ до усъвършенствано оборудване за производство на чипове и способността ѝ да се конкурира на най-високо ниво.

В резултат на това, докато TSMC планира да започне производство на 2-нанометрови чипове до следващата година, Huawei все още работи със 7-нм технологични процеси, като според някои слухове, нейната 5-нм SoC може да дебютира скоро.

Huawei, която влезе в черния списък на САЩ през 2019 г., се опита да се завърне като голям играч на смартфон пазара с Mate 60 Pro и новите си процесори Kirin 5G. Но 7-нанометровата технология я поставя в неизгодно положение по отношение на производителност и ефективност, в сравнение с най-новите предложения от други производители на чипове.

Въпреки че усилията на Huawei за самодостатъчност са забележителни, празнината в технологиите и ограниченията, наложени от ограниченията на САЩ, са значително предизвикателство.

Остава въпросът: може ли въобще някой конкурент, включително Huawei, да преодолее установената преднина на TSMC и строгия контрол върху износа? Само времето ще покаже дали ще се появи претендент, който да детронира настоящия лидер в надпреварата при чиповете.

Коментари по темата: „TSMC отписа Huawei като конкурент в чиповете”

добавете коментар...

  1. Г7

    А как го постигна?

Коментар