Apple е под натиск да покаже AI разработки

Години наред Тим Кук избягва да използва акронима AI, когато говори за продуктите на Apple, но вече не може да отлага (снимка: Tim Cook / X)

Бумът на генеративния изкуствен интелект, породен в края на 2022 г. от OpenAI с нейния ChatGPT, е най-значимото събитие в технологичната индустрия напоследък. Напредъкът в тази област издигна производителя на чипове Nvidia до пазарна капитализация от 3 трилиона долара и причини сериозно изместване на приоритетите в Microsoft, Google и Amazon, които се надпреварват да добавят AI технологията към основните си услуги. Инвеститорите и клиентите сега искат да видят какъв коз в ръкава си има производителят на iPhone – Apple.

Нови AI функции се очакват от Apple на Световната конференция на разработчици (WWDC), която започва в понеделник в кампуса на компанията в Купертино, Калифорния. Главният изпълнителен директор Тим Кук намекна за „големи планове”, което е промяна в подхода на Apple, тъй като традиционно компанията не обича да говори за продукти, преди да бъдат пуснати.

WWDC обикновено не е основна атракция за инвеститорите. В първия ден от конференцията Apple обявява годишни актуализации на своя софтуер iOS, iPadOS, WatchOS и MacOS с двучасов видеозапис на Тим Кук. Тази година презентацията ще бъде прожектирана в централата на Apple. След това разработчиците на приложения имат седмица на партита и виртуални семинари, където научават за новия софтуер на Apple.

Феновете на Apple получават визуализация на софтуера за iPhone. Разработчиците могат да се заемат с актуализирането на своите приложения. Новите хардуерни продукти, ако изобщо се появят, не са витрината на WWDC, отбелязва CNBC в репортаж за предстоящото събитие.

Най-важното събитие от десетилетие

Но тази година всички ще се ослушват за новини на WWDC, свързани с най-нашумелия акроним в технологиите. При повече от един милиард използвани iPhone устройства по света, Уолстрийт иска да чуе какви AI функции ще направят смартфона на Apple по-конкурентен на съперниците с Android и как Apple може да оправдае инвестициите си в разработване на собствени чипове.

Инвеститорите фаворизират компании, които показват ясна стратегия и визия за изкуствения интелект. Nvidia, основният производител на AI процесори, отбеляза тройно увеличение на цената на акциите си през изминалата година. Microsoft, която агресивно включва OpenAI в своите продукти, поскъпна с 28% през последната година. На този фон Apple порасна само с 9% през същия период, а другите две компании я надминават по пазарна капитализация.

„Това е най-важното събитие за Кук и Купертино от повече от десетилетие”, каза Дан Айвс, анализатор в Wedbush, пред CNBC. „Стратегията за изкуствен интелект е липсващото парче в пъзела за растеж на Apple и това събитие трябва да бъде демонстрация [на AI възможности], а не събитие за вдигане на рамене”.

На сцената ще излязат изпълнителни директори на Apple, включително шефът на софтуера Федериги. Той вероятно ще разкаже за реалното използване на AI от Apple, дали трябва да се изпълнява локално или в масивни облачни клъстери и какво трябва да бъде вградено в операционната система, вместо да се разпространява в приложенията.

Поверителността също е ключов въпрос и присъстващите вероятно ще искат да знаят как Apple може да внедри AI технологията, която изисква данни, без да компрометира поверителността на потребителите, тъй като това е в центъра на маркетинга на компанията от повече от половин десетилетие.

„На WWDC очакваме Apple да разкрие своята дългосрочна визия относно внедряването на генеративен AI в цялата си разнообразна екосистема от персонални устройства”, написа Гил Лурия, анализатор в D.A. Дейвидсън, в коментар от тази седмица. „Ние вярваме, че въздействието на генеративния AI върху бизнеса на Apple е едно от най-дълбоките в технологичната сфера и за разлика от голяма част от AI иновациите, които оказват влияние върху даден разработчик или предприятие, Apple има ясна възможност да достигне до милиарди потребителски устройства с генеративна AI функционалност”.

Надграждане на Siri

Миналия месец OpenAI разкри гласов режим за своя AI софтуер, наречен ChatGPT-4o. В кратка демонстрация разработчиците на OpenAI държаха iPhone и говореха директно с бота в приложението ChatGPT, който можеше да прави импресии, да говори гладко и дори да пее. Разговорът беше остър, ботът даваше съвети и гласът звучеше като човешки. Допълнителни демонстрации на живо показаха как ботът пее, преподава тригонометрия, превежда и разказва вицове.

Потребителите и експертите на Apple веднага разбраха, че OpenAI е демонстрирала предварителен преглед на това какво може да бъде Siri на Apple в бъдеще. Гласовият асистент на Apple дебютира през 2011 г. и оттогава си “спечели репутацията”, че не е полезен. Той е закостенял, може да отговори само на малка част от добре дефинирани заявки, отчасти защото се основава на по-стари технологии за машинно обучение.

Но Apple може да се обедини с OpenAI, за да надстрои Siri. Обсъжда се лицензиране на чатбот технология и от други компании, включително Google и Cohere, според източници на Ню Йорк Таймс. Засега Apple отказва да коментира партньорството с OpenAI.

Предполага се, че новият Siri няма да се конкурира директно с пълнофункционалните чатботове, но ще подобри текущите си функции и ще отхвърли заявки, на които може да се отговори само от чатбот на партньор. Това е близо до начина, по който сега работят Spotlight търсенето на Apple и Siri. Системата на Apple се опитва да отговори на въпроса, но ако не може, се обръща към Google. Това споразумение е част от сделка на стойност 18 милиарда долара годишно за Купертино.

Apple може също да избегне пълното партньорство с OpenAI или чатбот. Една от причините е, че неправилно функциониращ чатбот може да генерира неудобни отговори и да подкопае акцента на компанията върху поверителността на потребителите и личния контрол на потребителските данни.

„Сигурността на данните ще бъде ключово предимство за компанията и очакваме те [Apple] да отделят време за разговори за усилията си за поверителност по време на WWDC”, каза анализаторът на Citi Атиф Малик в скорошен коментар.

Технологията на OpenAI се основава на уеб скрапинг, а потребителските взаимодействия на ChatGPT се използват за подобряване на самия модел – техника, която може да наруши някои от принципите за поверителност на Apple.

Големите езикови модели като OpenAI все още имат проблеми с неточности или „халюцинации”. Така например, миналия месец AI за търсене на Google каза, че президентът Барак Обама е първият мюсюлмански президент. Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман наскоро се озова в средата на трънлив обществен дебат за дълбоки фалшификации и измама, когато отрече обвиненията на актрисата Скарлет Йохансон, че гласовият режим на OpenAI е откраднал гласа ѝ. Това е вид конфликт, който ръководителите на Apple предпочитат да избягват.

Ефективен срещу голям

Извън Apple, изкуственият интелект започна да разчита на големи сървърни ферми, използващи мощни процесори Nvidia, съчетани с терабайти памет, за да се справи с числата. Apple, за разлика от конкурентите, иска нейните AI функции да работят на iPhone, iPad и Mac, които се захранват от батерия. Кук изтъкна собствените чипове на Apple като по-добри за работа с AI модели.

„Вярваме в трансформиращата сила и обещанието на AI и, че имаме предимства, които ще ни отличават в тази нова ера, включително уникалната комбинация на Apple от безпроблемна интеграция на хардуер, софтуер и услуги, новаторски Apple Silicon с нашите водещи в индустрията невронни енджини и нашия непоколебим фокус върху поверителността”, каза Кук на инвеститорите през май по време на разговор за финансовите резултати на компанията.

Самик Чатърджи, анализатор в JPMorgan, написа в коментар този месец: „Очакваме основната презентация на Apple на WWDC да бъде фокусирана върху функциите и възможностите на устройството, както и върху моделите GenAI, които се изпълняват на устройството, за да позволят тези характеристики”.

През април Apple публикува проучване за AI модели, които нарича „ефективни езикови модели” и които биха могли да работят на телефон. Microsoft също публикува изследване на същата концепция. Един от моделите OpenELM на Apple има 1,1 милиарда параметри или тегла – далеч по-малко от модела 2020 GPT-3 на OpenAI, който има 175 милиарда параметъра, и по-малък дори от 70-те милиарда параметъра в една Lama версия на Meta, един от най-широко използваните езикови модели.

В статията изследователите на Apple демонстрираха модела на лаптоп MacBook Pro, работещ с чип M2 Max, показвайки, че тези ефективни модели не е задължително да се свързват с облака. Този локален подход може да подобри скоростта на реакция и да осигури ниво на поверителност, тъй като чувствителни въпроси може да получат отговор на самото устройство, вместо да бъдат изпратени обратно към сървърите на Apple.

Някои от функциите, вградени в софтуера на Apple, могат да включват предоставяне на резюме на пропуснатите текстови съобщения на потребителите, генериране на изображения за нови емотикони, завършване на код в софтуера за разработка Xcode или изготвяне на отговори по имейл, според Блумбърг.

Apple също може да реши да внедри чиповете M2 Ultra в своите центрове за данни, за да обработва заявки с изкуствен интелект, които се нуждаят от повече “конски сили”.

Зелените мехурчета и Vision Pro

WWDC няма да бъде посветена стриктно на изкуствения интелект. Apple има повече от 2,2 милиарда инсталирани устройства и клиентите искат подобрен софтуер и нови приложения.

Едно потенциално надграждане може да бъде приемането на RCS от Apple, което е подобрение на по-старата система за текстови съобщения, известна като SMS. Приложението за съобщения на Apple пренасочва текстови съобщения между iPhone потребители към собствената си система iMessage, която показва разговорите като сини балончета. Когато iPhone изпраща SMS на телефон с Android, балончето е зелено. Много функции като известия за въвеждане не са налични.

Google ръководи разработването на RCS, добавяйки криптиране и други функции към текстовите съобщения. В края на миналата година Apple потвърди, че ще добави поддръжка за RCS заедно с iMessage. Дебютът на iOS 18 би бил логичното време Apple да покаже напредъка си в тази област.

Конференцията ще отбележи и първата годишнина на очилата за виртуална и разширена реалност Vision Pro, които бяха пуснати в САЩ през февруари. Apple може да обяви разширяване на предлагането в повече страни, включително Китай и Обединеното кралство.

В своето съобщение за WWDC компанията заяви, че Vision Pro ще бъде в светлината на прожекторите. В момента очилата работят с първата версия на своята операционна система и основните функции, като симулация на видеоконференции Persona, все още са в бета версия. За потребителите на Vision Pro Apple ще предложи виртуални сесии на събитието в 3D среда.

Коментар